Rodzaj
Kolor
Kraj
Region
- Australia Południowa (1)
- Bordeaux (1)
- Szampania (9)
- Kacheti (9)
- Jerez (2)
- Kastylia-La mancha (1)
- Penedes (5)
- Walencja (1)
- Dan (3)
- Galilea (1)
- Mozela (8)
- Rheingau (1)
- Nelson (1)
- Lisboa (1)
- Madeira (3)
- Porto (1)
- Vinho verde (9)
- Stellenbosch (1)
- Kalifornia (2)
- Tokaj (1)
- Apulia (1)
- Emilia Romagna (1)
- Piemont (1)
- Sycylia (1)
- Veneto (15)
- Morava (2)
- Stefan-Voda (2)
Szczepy
- Arinto, Trajadura, Loureiro (2)
- Azal, Arinto, Avesso, Trajadura, Loureiro (2)
- Chardonnay (6)
- Chardonnay, Pinot Noir (1)
- Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier (4)
- Chardonnay, Viura (1)
- Colombard, Semillon (1)
- Gewürztraminer (2)
- Glera (19)
- Grillo (1)
- Grüner veltliner (1)
- Hibernal (1)
- Johanniter (1)
- Loureiro, Alvarinho (2)
- Macabeo, Xarel.lo, Parellada (4)
- Malvasia (2)
- Moscatel (1)
- Mtsvane, Rkatsiteli (2)
- Muscars (1)
- Muscat (1)
- Muscat, Riesling, Gewürztraminer (1)
- Palomino (1)
- Palomino, Pedro Ximenez (1)
- Pinot blanc (1)
- Pinot Grigio (2)
- Pinot gris (1)
- Pinot noir, Chardonnay, Pinot meunier (2)
- Pinot noir, Pinot menieur, Chardonnay (1)
- Riesling (11)
- Riesling, Colombard (1)
- Rkatsiteli (3)
- Rkatsiteli, Mtsvane (1)
- Saperavi (1)
- Sárgamuskotály (1)
- Sauvignon blanc (3)
- Sauvignon blanc, Semillon (1)
- Sémillon (1)
- Seyval blanc (1)
- Solaris (3)
- Tinta Negra (3)
- Trajadura (1)
- Trajadura, Loreiro (2)
- Tsolikauri, Mtsvane, Rkatsiteli (1)
- Verdejo (1)
- Viorica (1)
Objętość
Zawartość alkoholu
Cena
-
od
do
Wina półwytrawne białe
Białe wino półwytrawne powinno być serwowane w temperaturach niższych od czerwonych trunków. Jasne alkohole — ze względu na swoje lekkie i orzeźwiające aromaty — częściej będą więc wybierane wiosną i latem. Sekret koloru wina tkwi w prędkości rozdzielenia miąższu i skórki tak, aby to miąższ decydował o barwie trunku.
299,00 zł
239,00 zł
Świeże bukiety białych win
Istnieje 7 głównych szczepów, z jakich produkuje się najczęściej spotykane białe wino, są to Chardonnay, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon, Semillon. Wino białe możemy podzielić na 3 podstawowe grupy, z których najpopularniejszą stanowią trunki półwytrawne. Lekkie, owocowe aromaty skutecznie wzbogacają trunek o delikatnie wytrawnym charakterze. Wyczuć w nich można nuty melona, ananasa, jabłek i cytrusów. Wino białe półwytrawne idealnie komponuje się z drobiowymi potrawami, szczególnie pieczonym kurczakiem i rybami czy owocami morza.