
Rodzaj
Kolor
Kraj
Region
-
Australia Południowa (1)
-
Bordeaux (1)
-
Langwedocja-Roussillon (1)
-
Szampania (3)
-
Kacheti (8)
-
Jerez (5)
-
Kastylia-La mancha (1)
-
Murcja (1)
-
Penedes (6)
-
Rioja (1)
-
Walencja (1)
-
Dan (3)
-
Galilea (1)
-
Mozela (7)
-
Palatynat (1)
-
Rheingau (1)
-
Nelson (1)
-
Lisboa (1)
-
Madeira (3)
-
Porto (1)
-
Vinho verde (8)
-
Stellenbosch (1)
-
Kalifornia (2)
-
Apulia (1)
-
Piemont (1)
-
Sycylia (2)
-
Veneto (15)
-
Morava (2)
-
Stefan-Voda (2)
Szczepy
-
Arinto, Trajadura, Loureiro (2)
-
Azal, Arinto, Avesso, Trajadura, Loureiro (2)
-
Chardonnay (7)
-
Chardonnay, Pinot Noir (1)
-
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier (1)
-
Chardonnay, Viura (1)
-
Chenin blanc, Colombard (1)
-
Garnacha blanca (1)
-
Gewürztraminer (3)
-
Glera (19)
-
Grecanico, Chardonnay, Grillo (1)
-
Grillo (1)
-
Grüner veltliner (1)
-
Hibernal (1)
-
Johanniter (1)
-
Loureiro, Alvarinho (1)
-
Macabeo, Xarel.lo, Parellada (5)
-
Malvasia (1)
-
Moscatel (1)
-
Mtsvane, Rkatsiteli (2)
-
Muscars (1)
-
Muscat (1)
-
Muscat, Riesling, Gewürztraminer (1)
-
Palomino (2)
-
Palomino, Pedro Ximenez (3)
-
Pinot blanc (1)
-
Pinot Grigio (2)
-
Pinot gris (1)
-
Pinot noir, Pinot menieur, Chardonnay (1)
-
Riesling (10)
-
Riesling, Colombard (1)
-
Rkatsiteli (2)
-
Rkatsiteli, Mtsvane (1)
-
Saperavi (1)
-
Sauvignon blanc (4)
-
Sauvignon blanc, Semillon (1)
-
Sémillon (1)
-
Seyval blanc (1)
-
Solaris (3)
-
Tinta Negra (3)
-
Trajadura (1)
-
Trajadura, Loreiro (2)
-
Tsolikauri, Mtsvane, Rkatsiteli (1)
-
Verdejo (1)
-
Viorica (1)
Objętość
Zawartość alkoholu
Cena
-
od
do

Wina półwytrawne białe
Białe wino półwytrawne powinno być serwowane w temperaturach niższych od czerwonych trunków. Jasne alkohole — ze względu na swoje lekkie i orzeźwiające aromaty — częściej będą więc wybierane wiosną i latem. Sekret koloru wina tkwi w prędkości rozdzielenia miąższu i skórki tak, aby to miąższ decydował o barwie trunku.
Świeże bukiety białych win
Istnieje 7 głównych szczepów, z jakich produkuje się najczęściej spotykane białe wino, są to Chardonnay, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon, Semillon. Wino białe możemy podzielić na 3 podstawowe grupy, z których najpopularniejszą stanowią trunki półwytrawne. Lekkie, owocowe aromaty skutecznie wzbogacają trunek o delikatnie wytrawnym charakterze. Wyczuć w nich można nuty melona, ananasa, jabłek i cytrusów. Wino białe półwytrawne idealnie komponuje się z drobiowymi potrawami, szczególnie pieczonym kurczakiem i rybami czy owocami morza.