Objętość
Zawartość Alkoholu
Cena
-
od
do
Bourbon
Bourbon to rodzaj whisky produkowanej w Stanach Zjednoczonych z kukurydzy oraz innych zbóż. W składzie tzw. mash bill (mieszanki zbóż tworzącej podstawę zacieru) musi znajdować się minimum 51% kukurydzy. Wśród pozostałych 49% znajdują się głównie: pszenica, żyto i słód jęczmienny.
Bourbon może być destylowany do maksymalnej mocy alkoholu 80%. Bourbon musi leżakować w nowych beczkach z amerykańskiego dębu wypalonych od środka, przy czym minimalny okres czasu nie jest określony. Straight Bourbon musi dojrzewać w beczkach minimum 2 lata, a bourbon Bottled-in-Bond minimum 4 lata.
Zawartość alkoholu wlanego do beczki nie może przekraczać 62,5%. Moc finalnie zabutelkowanego trunku nie może być niższa niż 40% (80 Proof).
Bourbon kojarzony jest przede wszystkim ze stanem Kentucky, skąd pochodzi 95% jego światowej produkcji.
269,00 zł
209,00 zł
Jak pić i testować bourbon?
Ocena bourbonu składa się z 4 etapów — wyglądu, aromatów, smaku i finiszu. Jeżeli kolor alkoholu jest naturalny, to wpływa na niego okres leżakowania w beczce. Ciekawostkę stanowi fakt, że w odróżnieniu od whisky bourbon dojrzewa wyłącznie w nowych beczkach ze świeżego amerykańskiego dębu (tzw. virgin oak). Bursztynowy kolor wynika zatem z kontaktu i reakcji zachodzących między alkoholem a dębiną. Najczęściej spotykanymi aromatami w bourbonie są czekolada, wanilia, karmel i owoce. Już sama woń trunku może wiele zdradzić odnośnie jego smaku. Testując whiskey, warto wziąć mały łyk i przelać go po jamie ustnej. Nuty smakowe, często są tożsame z aromatami. Ostatnim krokiem podczas próbowania jest finisz. Tutaj uwagę warto poświęcić na odczucia pozostawione przez alkohol oraz to czy był miękki, okrągły i gładki, czy wręcz odwrotnie ostry, pikantny lub rozgrzewający. Ujawniający się po przełknięciu posmak stanowi kropkę nad przysłowiowym „i”. To właśnie on uwydatnia lub wręcz odwrotnie, wygasza, smak kompozycji.