BOTTER
Botter to obecnie jeden z największych producentów i eksporterów włoskich win: 1 z 20 butelek włoskiego wina eksportowanych na świat pochodzi od Botter'a. Historia powstania Botter sięga 1928 roku, kiedy to Carlo Botter i jego żona Maria założyli w Fossalta di Piave, małym miasteczku niedaleko Wenecji, niewielką firmę sprzedającą lokalne wina w beczkach.
W latach 60. do firmy dołączyli dwaj synowie, Arnaldo i Enzo, którzy rozpoczęli sprzedaż wina w butelkach. Wzmocniły one obecność Botter na rynku włoskim i dały początek stopniowemu procesowi ekspansji na kolejne kraje. W latach 70. firma była w stanie nadążać za rosnącym rynkiem międzynarodowym i poszerzać swój asortyment.
Część win Veneto pochodziła z rodzinnych winnic, położonych niedaleko Treviso. W latach 80., dzięki bliskiej współpracy z lokalnymi producentami, Botter zaczął dostarczać nowe wina z Abruzji, Kampanii, Apulii i Sycylii, oferując szeroką gamę produktów wytwarzanych z winogron pochodzących z rodzimych winorośli. Był to dopiero punkt wyjścia wieloterytorialnego podejścia Bottera, które później rozwinęło się i rozprzestrzeniło na cały kraj, od północnych po południowe Włochy.
Pod koniec lat 90. do firmy dołączyło trzecie pokolenie – Annalisa, Alessandro i Luca – a Botter zaczął być świadkiem dalszej ewolucji. Przyjęto zupełnie nowy model biznesowy, bardziej dostosowany do potrzeb dynamicznego i globalnego rynku.