Whisky torfowa
Whisky torfowa (ang. peated whisky) to wyjątkowy rodzaj whisky single malt o charakterystycznym dymnym zapachu i smaku. Za dymny smak whisky odpowiadają tzw. "fenole" - związki uwalniane w wyniku spalania torfu (ang. peat) podczas suszenia słodu jęczmiennego torfowym dymem. Na intensywność tego smaku wpływa długość ekspozycji ziarna na torfowy dym oraz cechy samego torfu.
Torfowość whisky mierzy się zawartością fenoli w słodzie wyrażaną w ppm (parts per million). Dotychczas nie stworzono oficjalnego podziału tej kategorii, a wiadomo że whisky torfowe są różne. Przyjęliśmy zatem umowny podział na whisky mniej lub bardziej torfową, mający na celu przekazanie dokładniejszej informacji na temat jej profilu smakowego.
Najłagodniejsze whisky lekko torfowe otrzymywane są z ziarna zawierającego do 15 ppm fenoli, średnio torfowe - 15-30 ppm, a znajdujące się na przeciwległym biegunie whisky mocno torfowe - powyżej 30 ppm, z uwagą że whisky heavily peated mogą być produkowane ze słodu zawierającego nawet ponad 300 ppm fenoli, jak chociażby Octomore.
Warto pamiętać, że skala ta jest jednak tylko narzędziem, a whisky o podobnej zawartości ppm mogą często smakować zupełnie inaczej. Może to wynikać m.in. z odmiennej destylacji, różnego czasu leżakowania oraz używania torfu z różnych lokalizacji, o odmiennej strukturze i kompozycji.
229,00 zł
399,00 zł