DARMOWA DOSTAWA OD 700 ZŁ LUB PRZY ZAKUPIE GENTLEMAN JACK 0,7l!
Opcje przeglądania

Cena

  • od
    do
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Facebook

Instagram

 

regulamin sklepu internetowego

Brandy de Jerez

Brandy de Jerez to hiszpańska brandy pochodząca z regionu Jerez. Destylowana głównie z wina otrzymanego z dwóch odmian winogron: Airén - uprawianego w okolicach Tomelloso w regionie La Mancha oraz Palomino - podstawowego szczepu używanego do produkcji sherry.

Destylację prowadzi się w kolumnie lub specjalnym alembiku zwanym Alquitara - podgrzewanym ogniem. Otrzymany destylat o maksymalnej mocy 94,8% leżakowany jest systemem Criaderas y Solera, w dębowych beczkach o pojemności do 1000 litrów przez co najmniej 6 miesięcy. Brandy de Jerez butelkowana jest z mocą alkoholu 36-45%.

Do najbardziej znanych producentów Brandy de Jerez należą: Pedro Domecq, Williams & Humbert, Garvey, Osborne i Lustau.

BRANDY DE JEREZ CARLOS I 0,75L / 40% BRANDY DE JEREZ CARLOS I 0,75L / 40%
Producent: OSBORNE
Cena:

155,00 zł

zobacz więcej
Brandy de Jerez Real Tesoro Solera 0,7L / 36% Brandy de Jerez Real Tesoro Solera 0,7L / 36%
Producent: ESTEVEZ
Cena:

77,00 zł

zobacz więcej

Historia Brandy de Jerez

Historia brandy de Jerez sięga VIII wieku kiedy mieszkający w Jerez Arabowie destylowali wino celem uzyskania alkoholu do celów medycznych i kosmetycznych. Już wtedy winiarze z okolic Jerez pili alkohole wysokoprocentowe z dojrzałego wina. Brandy zyskała popularność dopiero w połowie IX wieku.

Rodzaje Brandy de Jerez:

  • Solera – najmłodsza brandy de Jerez, minimalny czas dojrzewania 6 miesięcy, przeciętny - ok. 1 rok. Zawiera ok. 50% holandy i przynajmniej 150 g substancji lotnych na hektolitr. Bardzo lekki, owocowy charakter. Przeważnie leżakuje w beczkach po sherry Fino/Manzanilla
  • Solera Reserva – minimalny czas dojrzewania to 1 rok, a przeciętnie to ok. 3 lata. Zawiera do 75% holandy i co najmniej 200 g substancji lotnych na hektolitr.
  • Solera Gran Reserva – najbardziej dojrzała brandy de Jerez, minimalny czas dojrzewania to 3 lata, a przeciętnie ok. 12 lat. Robiona wyłącznie z holandy i zawiera przynajmniej 250 g substancji lotnych na hektolitr. Leżakuje w beczkach po sherry PX lub Oloroso.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium