Brandy de Jerez
Brandy de Jerez to hiszpańska brandy pochodząca z regionu Jerez. Destylowana głównie z wina otrzymanego z dwóch odmian winogron: Airén - uprawianego w okolicach Tomelloso w regionie La Mancha oraz Palomino - podstawowego szczepu używanego do produkcji sherry.
Destylację prowadzi się w kolumnie lub specjalnym alembiku zwanym Alquitara - podgrzewanym ogniem. Otrzymany destylat o maksymalnej mocy 94,8% leżakowany jest systemem Criaderas y Solera, w dębowych beczkach o pojemności do 1000 litrów przez co najmniej 6 miesięcy. Brandy de Jerez butelkowana jest z mocą alkoholu 36-45%.
Do najbardziej znanych producentów Brandy de Jerez należą: Pedro Domecq, Williams & Humbert, Garvey, Osborne i Lustau.
139,00 zł
339,00 zł
210,00 zł
665,00 zł
259,00 zł
199,00 zł
250,00 zł
Historia Brandy de Jerez
Historia brandy de Jerez sięga VIII wieku kiedy mieszkający w Jerez Arabowie destylowali wino celem uzyskania alkoholu do celów medycznych i kosmetycznych. Już wtedy winiarze z okolic Jerez pili alkohole wysokoprocentowe z dojrzałego wina. Brandy zyskała popularność dopiero w połowie IX wieku.
Rodzaje Brandy de Jerez:
- Solera – najmłodsza brandy de Jerez, minimalny czas dojrzewania 6 miesięcy, przeciętny - ok. 1 rok. Zawiera ok. 50% holandy i przynajmniej 150 g substancji lotnych na hektolitr. Bardzo lekki, owocowy charakter. Przeważnie leżakuje w beczkach po sherry Fino/Manzanilla
- Solera Reserva – minimalny czas dojrzewania to 1 rok, a przeciętnie to ok. 3 lata. Zawiera do 75% holandy i co najmniej 200 g substancji lotnych na hektolitr.
- Solera Gran Reserva – najbardziej dojrzała brandy de Jerez, minimalny czas dojrzewania to 3 lata, a przeciętnie ok. 12 lat. Robiona wyłącznie z holandy i zawiera przynajmniej 250 g substancji lotnych na hektolitr. Leżakuje w beczkach po sherry PX lub Oloroso.