
Cena
-
od
do
Ciemny rum, biały rum, rum kubański i wiele innych... Rodzajów rumu jest bardzo dużo. Większość z nich posiada długą historię związaną z… piratami. Ponadto rum jako jeden z nielicznych alkoholi nie podlega ścisłej standaryzacji. Jego rodzaj, charakter, w tym smak i aromat, zależą od miejsca produkcji. Jedno pozostaje niezmienne - rum jest destylatem otrzymanym z trzciny cukrowej.
Rumu nie da się niestety dokładnie uporządkować. Można go spróbować sklasyfikować według poniższych kryteriów:
- stylu (styl angielski, hiszpański, francuski)
- koloru (biały, ciemny)
- metod produkcji:
- surowiec (sok z trzciny cukrowej, melasa, miód z trzciny cukrowej)
- destylacja (alembik, kolumna)
- leżakowanie (system solera)
- butelkowanie (navy strength, overproof)
- dodatek przypraw, cukru (spiced rum)
Niezależnie od tego, który rodzaj rumu jest Twoim ulubionym, w naszym sklepie znajdziesz butelkę z napitkiem idealnie pasującym do Twoich preferencji smakowych!
Dark, gold czy white rum? Wybierz sam!
Rum to trunek, którego powstanie zawdzięcza się Hindusom albo Chińczykom, z kolei przetransportowanie do Europy zainicjowali arabscy kupcy w czasach antycznych. Z pewnością każdy kojarzy ten napitek z żeglarzami oraz piratami grasującymi na wodach Karaibów. Czy to błędny sposób myślenia? Niezupełnie, ponieważ początkowo rum cieszył się wśród nich ogromną popularnością, jednak później postawiono na grog, czyli roztwór rumu z wodą w stosunku 1:3. Do takiej mieszanki niekiedy dodawano sok z cytryny, ponieważ przez brak witaminy C wśród załogi na łajbach panował… szkorbut.
Obecnie rum kubański, rum z Barbadosu, Jamajki, czy Dominikany cieszy się ogromną popularnością wśród najprawdziwszych degustatorów alkoholi. Rum wytwarza się ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, zagęszczonego soku lub melasy. Wyróżnia się ponadto 3 rodzaje rumu — white, gold albo dark. Biały wyróżnia się delikatnym smakiem, a dodatkowo stanowi doskonałą bazę do drinków. W przypadku złotej odmiany mamy już do czynienia z mocniejszym aromatem oraz charakterystycznym zabarwieniem, za które odpowiada beczka. A jak wygląda ciemny rum? Pochodzący z Kuby oraz Barbadosu rum to propozycja dla każdego, kto lubi bezkompromisowy smak i aromat. Ten napitek idealnie nadaje się do konsumpcji w formie szotów, a niekiedy stosuje się go także w kuchni podczas przyrządzania potraw.
Jaki smak rumu - lekki czy ciężki?
O lżejszym bądź cięższym smaku rumu decydują głównie estry - grupa organicznych związków chemicznych, których poziom zależy od długości fermentacji i destylacji. Im rum zawiera mniej estrów i innych składników smakowych, tym jest lżejszy i odwrotnie. Lekkie rumy pochodzą zazwyczaj z byłych kolonii hiszpańskich, takich jak Kuba, Dominikana, Portoryko i Wenezuela. Ich łagodny smak sprawia, że są popularną bazą koktajli. Cięższe rumy pochodzą zazwyczaj z byłych kolonii francuskich lub angielskich, takich jak Jamajka, Haiti, Barbados i Martynika. Ciemne rumy są zazwyczaj produkowane z melasy i często leżakowane w mocno zwęglonych beczkach, co podkreśla ich mocny smak.
W naszym sklepie możecie wybrać kubański rum, dominikański, a także wiele innych jego wariantów. Niektóre aromatyczne odmiany pobudzą Wasze kubki smakowe słodyczą — nutami wanilii, cynamonu, banana czy karmelu. Cena rumu, który dla Was przygotowaliśmy, jest wyjątkowo atrakcyjna i bezkonkurencyjna, więc bez problemu możecie pozwolić sobie na butelkę dobrego napitku, na przykład podczas jakiejś uroczystości. Aż chciałoby się przygotować koktajl z parasolką i wygodnie usadowić się pod palmą na karaibskiej plaży oczekując zachodu słońca.