Rum Barceló
Barceló to słynny rum z Dominikany otrzymywanym w 100% z soku z trzciny cukrowej pochodzącej z własnych plantacji. Jest to pierwszy rum na świecie, który otrzymał certyfikat Carbon Neutral.
Rum Barceló - historia
Początki Ron Barceló sięgają 1929 roku, kiedy to Hiszpan Julián Barceló przybył na Dominikanę w celu wyprodukowania rumu, który będzie najlepszym rumem na świecie. Już rok później, w 1930 roku założył firmę Barceló & Co. Po wielu latach eksperymentów, w 1950 roku na rynek trafiły ron Barceló Blanco i Dorado, które wkrótce zyskały duże uznanie wśród lokalnych konsumentów. 20 lat później w portfolio marki znalazł się ron Barceló Añejo w charakterystycznej bursztynowej butelkce. W latach 80. zadebiutował flagowy rum premium Barceló Imperial.
W 2016 roku Ron Barceló jako pierwszy rum na świecie uzyskał certyfikat neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla.