Calvados
Calvados to słynna jabłkowa brandy produkowana we francuskiej Normandii, w departamencie Calvados, poprzez destylację cydru z jabłek i/lub gruszek. Od 1942 roku objęta systemem certyfikacji AOC (Appellation d'origine contrôlée), zrewidowanym w roku 1984.
Do produkcji calvadosu można użyć 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek. Otrzymany z nich cydr poddaje się pojedynczej lub podwójnej destylacji w alembiku lub kolumnie, a uzyskaną eau-de-vie leżakuje się w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata.
435,00 zł
189,00 zł
225,00 zł
163,00 zł
Calvados - co to jest?
Calvados to słynny francuski napój alkoholowy otrzymywany głównie w departamencie Calvados w Normandii w wyniku destylacji cydru z jabłek i/lub gruszek. W zależności od regionu dozwolona jest destylacja alembikowa, kolumnowa lub obie. Otrzymana eau-de-vie leżakuje w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata, po czym musi zostać zabutelkowana z minimalną mocą 40% alkoholu. Do produkcji calvadosu można użyć 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek. Jabłka dzieli się na cztery kategorie: słodkie, słodko-kwaśne, kwaśne i gorzkie.
Calvados - obszary produkcji
Obecnie istnieją trzy apelacje produkcji calvadosu, tzw. Appellations d’Origine Contrôlée (AOC):
- Calvados AOC – główny obszar produkcji calvadosu (ok. 74% całkowitej produkcji), obejmujący dużą część Dolnej Normandii oraz część sąsiadujących departamentów: Eure, Seine-Maritime, Mayenne, Sarthe i Oise.
W obszarze tym nie obowiązuje z góry wyznaczona metoda destylacji, ale stosowana jest przede wszystkim destylacja kolumnowa. Fermentacja cydru musi trwać minimum 21 dni. - Calvados Pays d’Auge AOC – najbardziej prestiżowy region produkcji calvadosu, obejmujący wschodnią część departamentu Calvados oraz kilka sąsiadujących gmin w departamentach Orne i Eure.
Otrzymywany tutaj cydr może zawierać maksymalnie 30% gruszek, jego fermentacja musi trwać minimum 21 dni, a destylacja musi być prowadzona w alembiku. - Calvados Domfrontais AOC – najmniejszy obszar produkcji calvadosu rozciągający się na gminy w departamentach Manche, Orne i Mayenne. Otrzymywany tutaj cydr musi zawierać minimum 30% gruszek, jego fermentacja musi trwać minimum 30 dni, a destylacja musi być prowadzona w kolumnie.
Calvados - rodzaje
Podobnie jak koniak calvados można podzielić według długości starzenia w dębowych beczkach:
- Calvados VS (Very Special) – leżakowany przez co najmniej 2 lata;
- Calvados Reserve / Old – leżakowany minimum 3 lata;
- Calvados V.O. (Very Old) / VSOP (Very Superior Old Pale) / Vieille Réserve – leżakowany minimum 4 lata;
- Calvados Hors d'âge / XO (Extra Old) / Très Vieille Réserve / Très Vieux / Extra / Napoleon – leżakowany przez minimum 6 lat;