DARMOWA DOSTAWA OD 700 ZŁ LUB PRZY ZAKUPIE WHISKY DEWAR'S 12YO!
Opcje przeglądania

Cena

  • od
    do
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Facebook

Instagram

 

regulamin sklepu internetowego

Calvados

Calvados to słynna jabłkowa brandy produkowana we francuskiej Normandii, w departamencie Calvados, poprzez destylację cydru z jabłek i/lub gruszek. Od 1942 roku objęta systemem certyfikacji AOC (Appellation d'origine contrôlée), zrewidowanym w roku 1984.

Do produkcji calvadosu można użyć 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek. Otrzymany z nich cydr poddaje się pojedynczej lub podwójnej destylacji w alembiku lub kolumnie, a uzyskaną eau-de-vie leżakuje się w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata.

CALVADOS BOULARD GRAND SOLAGE 0,5L / 40% CALVADOS BOULARD GRAND SOLAGE 0,5L / 40%
Producent: BOULARD
Cena:

95,00 zł

zobacz więcej
CALVADOS BOULARD VSOP 0,7L / 40% CALVADOS BOULARD VSOP 0,7L / 40%
Producent: BOULARD
Cena:

199,00 zł

szt.
zobacz więcej
CALVADOS COQUEREL 0,7L / 40% CALVADOS COQUEREL 0,7L / 40%
Producent: COQUEREL
Cena:

110,00 zł

zobacz więcej
CALVADOS PAPIDOUX VSOP 0,7L / 40% CALVADOS PAPIDOUX VSOP 0,7L / 40%
Producent: PAPIDOUX
Cena:

115,00 zł

szt.
zobacz więcej
CALVADOS PAPIDOUX XO 0,7L / 40% CALVADOS PAPIDOUX XO 0,7L / 40%
Producent: PAPIDOUX
Cena:

145,00 zł

szt.
zobacz więcej
CALVADOS PERE PREAUX FINE 0,7L / 40% CALVADOS PERE PREAUX FINE 0,7L / 40%
Cena:

95,00 zł

zobacz więcej

Calvados - co to jest?

Calvados to słynny francuski napój alkoholowy otrzymywany głównie w departamencie Calvados w Normandii w wyniku destylacji cydru z jabłek i/lub gruszek. W zależności od regionu dozwolona jest destylacja alembikowa, kolumnowa lub obie. Otrzymana eau-de-vie leżakuje w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata, po czym musi zostać zabutelkowana z minimalną mocą 40% alkoholu. Do produkcji calvadosu można użyć 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek. Jabłka dzieli się na cztery kategorie: słodkie, słodko-kwaśne, kwaśne i gorzkie.

Calvados - obszary produkcji

Obecnie istnieją trzy apelacje produkcji calvadosu, tzw. Appellations d’Origine Contrôlée (AOC):

  • Calvados AOC – główny obszar produkcji calvadosu (ok. 74% całkowitej produkcji), obejmujący dużą część Dolnej Normandii oraz część sąsiadujących departamentów: Eure, Seine-Maritime, Mayenne, Sarthe i Oise.
    W obszarze tym nie obowiązuje z góry wyznaczona metoda destylacji, ale stosowana jest przede wszystkim destylacja kolumnowa. Fermentacja cydru musi trwać minimum 21 dni.

  • Calvados Pays d’Auge AOC – najbardziej prestiżowy region produkcji calvadosu, obejmujący wschodnią część departamentu Calvados oraz kilka sąsiadujących gmin w departamentach Orne i Eure.
    Otrzymywany tutaj cydr może zawierać maksymalnie 30% gruszek, jego fermentacja musi trwać minimum 21 dni, a destylacja musi być prowadzona w alembiku.

  • Calvados Domfrontais AOC  najmniejszy obszar produkcji calvadosu rozciągający się na gminy w departamentach Manche, Orne i Mayenne. Otrzymywany tutaj cydr musi zawierać minimum 30% gruszek, jego fermentacja musi trwać minimum 30 dni, a destylacja musi być prowadzona w kolumnie.

Calvados - rodzaje

Podobnie jak koniak calvados można podzielić według długości starzenia w dębowych beczkach:

  • Calvados VS (Very Special) – leżakowany przez co najmniej 2 lata;
  • Calvados Reserve / Old – leżakowany minimum 3 lata;
  • Calvados V.O. (Very Old) / VSOP (Very Superior Old Pale) / Vieille Réserve  leżakowany minimum 4 lata;
  • Calvados Hors d'âge / XO (Extra Old) / Très Vieille Réserve / Très Vieux / Extra / Napoleon – leżakowany przez minimum 6 lat;


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium