Dostawa tylko od 9,90 zł!

Darmowa dostawa od 700 zł!

Sprawdź naszą aktualną Ofertę Specjalną!

Skontaktuj się z nami (pon. - pt.: 08:00 - 16:00)

Potrzebujesz pomocy?

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Potrzebujesz jeszcze 700.00zł do darmowej dostawy (Pełnomocnik do odbioru towaru (kurier GLS)).

Koszt dostawy od:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Calvados

Filtruj / Sortuj

Calvados to słynna jabłkowa brandy produkowana we francuskiej Normandii, w departamencie Calvados, poprzez destylację cydru z jabłek i/lub gruszek. Od 1942 roku objęta systemem certyfikacji AOC (Appellation d'origine contrôlée), zrewidowanym w roku 1984.

Do produkcji calvadosu można użyć 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek. Otrzymany z nich cydr poddaje się pojedynczej lub podwójnej destylacji w alembiku lub kolumnie, a uzyskaną eau-de-vie leżakuje się w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata.

CALVADOS BOULARD GRAND SOLAGE 0,5L / 40%
CALVADOS BOULARD GRAND SOLAGE 0,5L / 40%

95,00 zł

  • Produkt niedostępny
Calvados Boulard Grand Solage 0,7L / 40%
Calvados Boulard Grand Solage 0,7L / 40%

155,00 zł

szt.
Calvados Boulard VSOP 0,7L / 40%
Calvados Boulard VSOP 0,7L / 40%

199,00 zł

szt.
CALVADOS BOULARD XO AUGUSTE 0,7L / 40%
CALVADOS BOULARD XO AUGUSTE 0,7L / 40%

444,00 zł

szt.
CALVADOS CHATEAU DU BREUIL 8 YO RESERVE 0,7L / 40%
CALVADOS CHATEAU DU BREUIL 8 YO RESERVE 0,7L / 40%

235,00 zł

szt.
CALVADOS CHATEAU DU BREUIL FINE PAYS D'AUGE 0,7L / 40%
CALVADOS CHATEAU DU BREUIL FINE PAYS D'AUGE 0,7L / 40%

125,00 zł

szt.
CALVADOS CHATEAU DU BREUIL VSOP 0,7L / 40%
CALVADOS CHATEAU DU BREUIL VSOP 0,7L / 40%

150,00 zł

szt.
CALVADOS CHATEAU DU BREUIL XO SEIGNEURS 20 YO 0,7L / 41%
CALVADOS CHATEAU DU BREUIL XO SEIGNEURS 20 YO 0,7L / 41%

435,00 zł

szt.
Calvados Christian Drouin Reserve 0,05L / 40%
Calvados Christian Drouin Reserve 0,05L / 40%

27,00 zł

szt.
Calvados Christian Drouin Reserve 0,7L / 40%
Calvados Christian Drouin Reserve 0,7L / 40%

219,00 zł

szt.
CALVADOS CHRISTIAN DROUIN SELECTION 0,7L / 40%
CALVADOS CHRISTIAN DROUIN SELECTION 0,7L / 40%

139,00 zł

szt.
Calvados Christian Drouin XO 0,05L / 40%
Calvados Christian Drouin XO 0,05L / 40%

34,00 zł

szt.
Calvados Coquerel VS 0,7L / 40%
Calvados Coquerel VS 0,7L / 40%

109,00 zł

szt.
Calvados Coquerel VSOP 0,7L / 40%
Calvados Coquerel VSOP 0,7L / 40%

155,00 zł

szt.
Calvados Dupont Fine Pays d'Auge 0,7L / 40%
Calvados Dupont Fine Pays d'Auge 0,7L / 40%

169,00 zł

szt.
Calvados Dupont Reserve Pays d'Auge 0,7L / 40%
Calvados Dupont Reserve Pays d'Auge 0,7L / 40%

229,00 zł

szt.
Calvados Louis de Lauriston Domfrontais Fine 0,7L / 40%
Calvados Louis de Lauriston Domfrontais Fine 0,7L / 40%

149,00 zł

szt.
Calvados Louis de Lauriston Domfrontais Reserve 0,7L / 42%
Calvados Louis de Lauriston Domfrontais Reserve 0,7L / 42%

189,00 zł

szt.
CALVADOS MASSENEZ POMME EN CARAFE 0,7L / 40%
CALVADOS MASSENEZ POMME EN CARAFE 0,7L / 40%

225,00 zł

  • Produkt niedostępny
CALVADOS MASSENEZ VIEUX 0,7L / 40%
CALVADOS MASSENEZ VIEUX 0,7L / 40%

169,00 zł

szt.

Calvados - co to jest?

Calvados to słynny francuski napój alkoholowy otrzymywany głównie w departamencie Calvados w Normandii w wyniku destylacji cydru z jabłek i/lub gruszek. W zależności od regionu dozwolona jest destylacja alembikowa, kolumnowa lub obie. Otrzymana eau-de-vie leżakuje w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata, po czym musi zostać zabutelkowana z minimalną mocą 40% alkoholu. Do produkcji calvadosu można użyć 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek. Jabłka dzieli się na cztery kategorie: słodkie, słodko-kwaśne, kwaśne i gorzkie.

Calvados - obszary produkcji

Obecnie istnieją trzy apelacje produkcji calvadosu, tzw. Appellations d’Origine Contrôlée (AOC):

  • Calvados AOC – główny obszar produkcji calvadosu (ok. 74% całkowitej produkcji), obejmujący dużą część Dolnej Normandii oraz część sąsiadujących departamentów: Eure, Seine-Maritime, Mayenne, Sarthe i Oise.
    W obszarze tym nie obowiązuje z góry wyznaczona metoda destylacji, ale stosowana jest przede wszystkim destylacja kolumnowa. Fermentacja cydru musi trwać minimum 21 dni.

  • Calvados Pays d’Auge AOC – najbardziej prestiżowy region produkcji calvadosu, obejmujący wschodnią część departamentu Calvados oraz kilka sąsiadujących gmin w departamentach Orne i Eure.
    Otrzymywany tutaj cydr może zawierać maksymalnie 30% gruszek, jego fermentacja musi trwać minimum 21 dni, a destylacja musi być prowadzona w alembiku.

  • Calvados Domfrontais AOC  najmniejszy obszar produkcji calvadosu rozciągający się na gminy w departamentach Manche, Orne i Mayenne. Otrzymywany tutaj cydr musi zawierać minimum 30% gruszek, jego fermentacja musi trwać minimum 30 dni, a destylacja musi być prowadzona w kolumnie.

Calvados - rodzaje

Podobnie jak koniak calvados można podzielić według długości starzenia w dębowych beczkach:

  • Calvados VS (Very Special) – leżakowany przez co najmniej 2 lata;
  • Calvados Reserve / Old – leżakowany minimum 3 lata;
  • Calvados V.O. (Very Old) / VSOP (Very Superior Old Pale) / Vieille Réserve  leżakowany minimum 4 lata;
  • Calvados Hors d'âge / XO (Extra Old) / Très Vieille Réserve / Très Vieux / Extra / Napoleon – leżakowany przez minimum 6 lat;


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium