Kolor
Kraj
Szczepy
Objętość
Cena
-
od
do
Wina półwytrawne białe
Białe wino półwytrawne powinno być serwowane w temperaturach niższych od czerwonych trunków. Jasne alkohole — ze względu na swoje lekkie i orzeźwiające aromaty — częściej będą więc wybierane wiosną i latem. Sekret koloru wina tkwi w prędkości rozdzielenia miąższu i skórki tak, aby to miąższ decydował o barwie trunku.
309,00 zł
249,00 zł
Świeże bukiety białych win
Istnieje 7 głównych szczepów, z jakich produkuje się najczęściej spotykane białe wino, są to Chardonnay, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon, Semillon. Wino białe możemy podzielić na 3 podstawowe grupy, z których najpopularniejszą stanowią trunki półwytrawne. Lekkie, owocowe aromaty skutecznie wzbogacają trunek o delikatnie wytrawnym charakterze. Wyczuć w nich można nuty melona, ananasa, jabłek i cytrusów. Wino białe półwytrawne idealnie komponuje się z drobiowymi potrawami, szczególnie pieczonym kurczakiem i rybami czy owocami morza.