Żubrówka
Żubrówka to słynna polska wódka smakowa o blisko 500-letniej tradycji. Od 1928 roku produkowana w Polmosie Białystok na bazie spirytusu zbożowego, maceratu z trawy żubrowej oraz wody ze studni głębinowej. Wewnątrz każdej butelki Żubrówki Bison Grass znajduje się źdźbło trawy podkreślające naturalne pochodzenie jej wyjątkowego smaku.
W listopadzie 2010 roku do sprzedaży wprowadzono czystą wódkę Żubrówka Biała, a w kolejnych latach liczne warianty smakowe. W 2016 roku zadebiutowała łagodniejsza Żubrówka Czarna filtrowana węglem drzewnym.
Obecnie Żubrówka jest jedną z czołowych i najbardziej rozpoznawalnych marek alkoholowych i trzecią najlepiej sprzedającą się marką wódki na świecie.
Żubrówka - historia
Historia Żubrówki sięga XV wieku, w którym polska szlachta chętnie dodawała do gorzałki źdźbło trawy żubrowej. Miało to na celu podniesienie walorów smakowych, ale nie tylko. Przed wiekami wierzono bowiem, że trawa żubrowa jest… afrodyzjakiem, nadającym siłę i energię żubra. Obecnie wewnątrz każdej butelki Żubrówki Bison Grass znajduje się źdźbło trawy podkreślające naturalne pochodzenie jej wyjątkowego smaku.