Malibu
Malibu to słynny likier kokosowy produkowany na bazie rumu. Historia jego powstania sięga 1978 roku, kiedy to trzej Brytyjczycy, pracownicy różnych firm alkoholowych, Peter Fleck, Tom Jago i James Espey natknęli się w RPA na napój Coco Rico o smaku kokosa, który „smakował jak lato w butelce”. Wykorzystując okazję marketingową, nazwę zmieniono na Malibu i wkrótce zaczęto go promować na całym świecie.
Malibu - historia słynnego likieru kokosowego
Historia powstania likieru Malibu sięga 1978 roku, kiedy to trzej Brytyjczycy, pracownicy różnych firm alkoholowych, Peter Fleck, Tom Jago i James Espey natknęli się w RPA na napój Coco Rico o smaku kokosa, który „smakował jak lato w butelce”. Wykorzystując okazję marketingową, nazwę zmieniono na Malibu i wkrótce zaczęto go promować na całym świecie. Niższa zawartość alkoholu oznaczała, że był on markowany jako likier, a to dawało mu znaczną przewagę, m.in. dostęp do telewizyjnych reklam, w których plasowanie alkoholi mocnych było zabronione.
Malibu pojawił się na rynku w 1980 roku. Jego dawną ojczyzną była wyspa Barbados, a dokładniej West Indies Rum Distillery. Obecnie Malibu produkowane jest głównie w Kanadzie, a częściowo również w USA i Hiszpanii, celem łatwiejszej dystrybucji. Malibu sprzedawany jest w 150 krajach i znajduje się wśród 70 najpopularniejszych alkoholi świata. Niepowtarzalna biała butelka z logo Malibu stała się synonimem wakacyjnej wolności i nie może jej zabraknąć w żadnym dobrym barze ani klubie.