Rum Don Papa
Don Papa to słynny rum z Filipin pochodzący z wyspy Negros, zwanej również 'Sugarlandią', ze względu na obecność licznych plantacji trzciny cukrowej. Markę Don Papa stworzył w 2011 roku Stephen Carroll, były menedżer Rémy Cointreau. Nazwa Don Papa nawiązuje do dziedzictwa Dionisio Magbuelasy, znanego lokalnie jako Papa Isio - cichego bohatera filipińskiej rewolucji z końca XIX wieku. Jego wizerunek znajduje się na każdej etykiecie rumu Don Papa, symbolizując dumną historię i tradycję.
Rum Don Papa zdobył serca miłośników na całym świecie dzięki swojemu unikalnemu, słodkiemu profilowi smakowemu, z nutami karmelu, wanilii i cytrusów, oraz niemalże syropowatej konsystencji.
Rum Don Papa - historia
Markę Don Papa stworzył w 2011 roku Stephen Carroll, były menedżer firmy Rémy Cointreau, założyciel firmy Bleeding Heart Rum Company. Nazwa Don Papa nawiązuje do dziedzictwa Dionisio Magbuelasy, znanego jako Papa Isio - cichego bohatera filipińskiej rewolucji z końca XIX wieku na wyspie Negros - walki o niepodległość Filipin z hiszpańskimi władzami kolonialnymi. Wizerunek Dioniosio Magbuelasa widnieje się na etykiecie każdej butelki rumu Don Papa, symbolizując dumną historię i tradycję.
Rum Don Papa - produkcja
Don Papa to tzw. single-island rum, czyli rum produkowany na jednej wyspie, w tym przypadku na wyspie Negros - lokalnie znanej jako 'Sugarlandia'. Znajdująca się na niej prowincja Negros Occidental uznawana jest za filipińską stolicę cukru. Na wulkanicznych glebach u podnóża Góry Kanlaon rośnie wyjątkowa trzcina cukrowa. Otrzymywana z niej melasa, zwana 'czarnym złotem' stanowi główny surowiec do produkcji rumu Don Papa. Proces fermentacji oraz destylacji kolumnowej prowadzony jest w Distileria Bago, w mieście Bago. Otrzymany alkohol rozcieńczany jest wodą źródlaną z pobliskiej góry Kanlaon, a następnie leżakowany w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie.
Rum Don Papa - rodzaje
Don Papa Baroko
Don Papa Baroko to słodsza wersja klasycznego rumu Don Papa wprowadzona do sprzedaży w 2021 roku. Kompozycja oparta jest na destylatach leżakowanych w beczkach po bourbonie, które po kilku latach dojrzewania charakteryzowały się najsilniejszami nutami owoców i wanilii. Mieszankę tą wzbogacono dodatkiem lokalnego cukru trzcinowego.
Don Papa Masskara
Don Papa Sherry Cask
Don Papa Gayuma
Wprowadzony do sprzedaży pod koniec 2022 roku rum Don Papa Gayuma przez pierwsze 3 lata dojrzewa w baryłkach po bourbonie z amerykańskiego dębu, a następnie jest finiszowany w dwóch rodzajach beczek: po winie Rioja o wysokim stopniu tostowania przez 6 miesięcy oraz kolejne 3 miesiące w beczkach po szkockiej dymnej whisky z legendarnej wyspy Islay. Jego nazwa oznacza „eliksir miłości” i nawiązuje do unikalnych rytuałów odprawianych przez szamanów z Góry Kanlaon i Isla del Fuego.
Don Papa 10 yo
10-letni rum produkowany w małych partiach, leżakowany przez 10 lat w ponownie wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu w magazynach na zboczach góry Kanlaon. W wyniku dodatkowego dojrzewania zyskuje ciemniejszą barwę i odważniejszy smak, z nutami suszonych owoców, kakao i dębu.