Mezcal
Mezcal to meksykański napój alkoholowy o charakterystycznym dymnym smaku, otrzymany z rdzenia gotowanej agawy zielonej (tzw. piña), a nie jak tequila - z soku z agawy niebieskiej. Słowo "mezcal" pochodzi z języka nahuatl od mexcalli - oznaczającego "gotowaną agawę".
Mezcal - co to jest?
Mezcal to meksykański napój alkoholowy produkowany z gotowanego rdzenia agawy zielonej (tzw. piña), a nie jak tequila z soku agawy niebieskiej. Jego nazwa pochodzi od słowa mexcalli z języka nahuátl - oznaczającego "gotowaną agawę". Tradycyjnie mezcal to destylat z agawy, destylowany jedno-, dwu-, a nawet trzykrotnie.
W 1997 roku mezcal zyskał status DO (Denominación de origen) i musi posiadać certyfikat Consejo Regulador del Mezcal (CRM). Od roku 2016 DO obejmuje dziewięć stanów Meksyku: Oaxaca, Guerrero, Michoacán, Puebla, Durango, San Luís Potosí, Zacatecas, Guanajuato i Tamaulipas.
Rodzaje mezcalu
Zgodnie z klasyfikacją Norma Oficial Mexicana (NOM) można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje mezcalu różniące się technologią produkcji:
- Mezcal - tzw. "mezcal przemysłowy", produkowany głównie z wykorzystaniem nowoczesnych metod zaimportowanych z branży tequili, dopuszczających m.in. gotowanie agawy w autoklawach, ekstrakcję soku za pomocą dyfuzora i destylację w kolumnie ze stali nierdzewnej.
- Mezcal Artesanal - tzw. "mezcal rzemieślniczy", produkowany tradycyjnymi metodami polagającymi na: gotowaniu piña w piecu lub w tzw. palenques - stożkowych zagłębieniach w ziemi, przykrytych liśćmi agawy, słomianymi matami lub plandekami, z użyciem gorących kamieni; ekstrakcji soku za pomocą maczety, kamiennego koła lub młyna mechanicznego oraz destylacji w alembikach. Zdecydowana większość certyfikowanego mezcalu należy do tej kategorii.
- Mezcal Ancestral - najbardziej tradycyjny mezcal produkowany z piñas gotowanych w ziemi, mielonych maczetą lub kamiennym kołem, destylowany w glinianych alembikach (tzw. filipińskich).
Podobnie jak tequilę, mezcal można sklasyfikować pod względem długości dojrzewania:
- Blanco, Joven - nieleżakowany lub starzony do 2 miesięcy,
- Reposado - dojrzewający przez okres od 2 do 12 miesięcy,
- Añejo - leżakowany ponad rok.
Bardzo popularny jest również mezcal Abocado - aromatyzowany lub infuzowany owocami i ziołami, w tym tzw. mezcal con gusano - zawierający larwę ćmy z gatunku Hypopta agavis żerującej na agawie.