DARMOWA DOSTAWA PRZY ZAMÓWIENIU OD 700 ZŁ
Opcje przeglądania

Cena

  • od
    do
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Facebook

Instagram

 

regulamin sklepu internetowego

Mezcal

Mezcal to meksykański napój alkoholowy o charakterystycznym dymnym smaku, otrzymany z rdzenia gotowanej agawy zielonej (tzw. piña), a nie jak tequila - z soku z agawy niebieskiej. Słowo "mezcal" pochodzi z języka nahuatl od mexcalli - oznaczającego "gotowaną agawę".

MEZCAL BENEVA 0,7L / 38% MEZCAL BENEVA 0,7L / 38%
Cena:

130,00 zł

zobacz więcej
MEZCAL CLASE AZUL DURANGO 0,7L / 44% MEZCAL CLASE AZUL DURANGO 0,7L / 44%
Producent: CLASE AZUL
Cena:

1 890,00 zł

szt.
zobacz więcej
MEZCAL CLASE AZUL GUERRERO 0,7L / 42% MEZCAL CLASE AZUL GUERRERO 0,7L / 42%
Producent: CLASE AZUL
Cena:

1 890,00 zł

zobacz więcej
  • nowość
MEZCAL MONTE ALBAN 0,7L / 40% MEZCAL MONTE ALBAN 0,7L / 40%
Producent: SAZERAC
Cena:

138,00 zł

zobacz więcej
Mezcal Ojo de Tigre Joven 0,7L / 37% Mezcal Ojo de Tigre Joven 0,7L / 37%
Cena:

163,00 zł

zobacz więcej
  • nowość
  • nowość
MEZCAL SE BUSCA ANEJO 0,7L / 40% MEZCAL SE BUSCA ANEJO 0,7L / 40%
Cena:

229,00 zł

zobacz więcej

Mezcal - co to jest?

Mezcal to meksykański napój alkoholowy produkowany z gotowanego rdzenia agawy zielonej (tzw. piña), a nie jak tequila z soku agawy niebieskiej. Jego nazwa pochodzi od słowa mexcalli z języka nahuátl - oznaczającego "gotowaną agawę". Tradycyjnie mezcal to destylat z agawy, destylowany jedno-, dwu-, a nawet trzykrotnie.

W 1997 roku mezcal zyskał status DO (Denominación de origen) i musi posiadać certyfikat Consejo Regulador del Mezcal (CRM). Od roku 2016 DO obejmuje dziewięć stanów Meksyku: Oaxaca, Guerrero, Michoacán, Puebla, Durango, San Luís Potosí, Zacatecas, Guanajuato i Tamaulipas.

Rodzaje mezcalu

Zgodnie z klasyfikacją Norma Oficial Mexicana (NOM) można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje mezcalu różniące się technologią produkcji:

  • Mezcal - tzw. "mezcal przemysłowy", produkowany głównie z wykorzystaniem nowoczesnych metod zaimportowanych z branży tequili, dopuszczających m.in. gotowanie agawy w autoklawach, ekstrakcję soku za pomocą dyfuzora i destylację w kolumnie ze stali nierdzewnej.
  • Mezcal Artesanal - tzw. "mezcal rzemieślniczy", produkowany tradycyjnymi metodami polagającymi na: gotowaniu piña w piecu lub w tzw. palenques - stożkowych zagłębieniach w ziemi, przykrytych liśćmi agawy, słomianymi matami lub plandekami, z użyciem gorących kamieni; ekstrakcji soku za pomocą maczety, kamiennego koła lub młyna mechanicznego oraz destylacji w alembikach. Zdecydowana większość certyfikowanego mezcalu należy do tej kategorii.
  • Mezcal Ancestral - najbardziej tradycyjny mezcal produkowany z piñas gotowanych w ziemi, mielonych maczetą lub kamiennym kołem, destylowany w glinianych alembikach (tzw. filipińskich).

Podobnie jak tequilę, mezcal można sklasyfikować pod względem długości dojrzewania:

  • Blanco, Joven - nieleżakowany lub starzony do 2 miesięcy,
  • Reposado - dojrzewający przez okres od 2 do 12 miesięcy,
  • Añejo - leżakowany ponad rok.

Bardzo popularny jest również mezcal Abocado - aromatyzowany lub infuzowany owocami i ziołami, w tym tzw. mezcal con gusano - zawierający larwę ćmy z gatunku Hypopta agavis żerującej na agawie. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium