Cava
Cava to hiszpańskie wino musujące produkowane wyłącznie metodą tradycyjną (taką samą jak szampan) - metodą wtórnej fermentacji, zwaną również metodą szampańską, w której druga fermentacja zachodzi w butelce. Dzięki niej powstają wina najwyższej jakości.
Pierwsza fermentacja prowadzona jest w kadziach ze stali nierdzewnej przy udziale specjalnie wyhodowanych kultur drożdży. Po fermentacji pierwotnej, wino jest przelewane do butelek w celu fermentacji wtórnej. Butelki wina umieszczane są w piwnicach na specjalnych stelażach pod kątem 45 stopni tak, aby osad z drożdży zbierał się w szyjce butelki i mógł zostać później usunięty.
Nazwa cava pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. Cava produkowana jest głównie w Katalonii, w regionie Penedés niedaleko Barcelony. Najczęściej z trzech białych, lokalnych szczepów winogron: macabeo, xarel-lo, parellada
189,00 zł
Cava - wino musujące z Hiszpanii