Sherry
Sherry to hiszpańskie wino wzmacniane otrzymywane w prowinicji Kadyks (hiszp. Cádiz) na południowym-zachodzie Hiszpanii, a dokładnie w apelacji D.O. Jerez-Xérès-Sherry. Do produkcji dopuszczone są wyłącznie trzy białe odmiany winogron: Palomino, Pedro Ximénez i Moscatel.
Sherry musi dojrzewać w tzw. "trójkącie sherry" wyznaczonym przez miasta: Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda i El Puerto de Santa María. Winogrona mogą być uprawiane na szerszym obszarze obejmującym miasta Trebujena, Chiclana, Puerto Real, Rota, Chipiona i Lebrija.
Sherry - co to jest?
Sherry to hiszpańskie wino wzmacniane otrzymywane w prowinicji Kadyks (hiszp. Cádiz) na południowym-zachodzie Hiszpanii, a dokładnie w apelacji D.O. Jerez-Xérès-Sherry - uznanej za Denominación de Origen w 1933 roku i obecnie obejmującej ponad 7000 hektarów winnic. Do produkcji dopuszczone są wyłącznie trzy białe odmiany winogron: Palomino, Pedro Ximénez i Moscatel.
Sherry musi dojrzewać w tzw. "trójkącie sherry" wyznaczonym przez miasta: Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda i El Puerto de Santa María. Winogrona mogą być uprawiane na szerszym obszarze obejmującym miasta Trebujena, Chiclana, Puerto Real, Rota, Chipiona i Lebrija.
Rodzaje sherry
Przez wzgląd na sposób dojrzewania sherry możemy podzielić na:
- dojrzewające biologicznie - pod warstwą drożdżowego kożucha, zwanego kwiatem winnym (hiszp. flor), który broni wino przed utlenieniem. Do tej kategorii zalicza się sherry Fino oraz Manzanilla - produkowane w apelacji D.O. Manzanilla Sanlúcar de Barrameda.
- dojrzewające oksydacyjnie - bez obecności flor, z dostępem do tlenu: sherry Oloroso, Pedro Ximénez i Moscatel.
- dojrzewające w sposób mieszany - początkowo dojrzewające jako fino, a następnie oksydacyjnie: sherry Amontillado i Palo Cortado.
Sherry może być również butelkowana jako mieszanka powyższych rodzajów, np.: Medium – mieszanka Amontillado ze słodką PX lub Moscatel oraz/lub skoncentrowanym moszczem; Cream – zwane również Amoroso - mieszanka Oloroso z PX; Pale Cream – mieszanka Fino lub Manzanilla ze skoncentrowanym moszczem.