DARMOWA DOSTAWA PRZY ZAMÓWIENIU OD 700 ZŁ

ZESTAWY PREZENTOWE DLA FIRM - KATALOG 2024

Opcje przeglądania

Cena

  • od
    do
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Facebook

Instagram

 

regulamin sklepu internetowego

Sherry

Sherry to hiszpańskie wino wzmacniane otrzymywane w prowinicji Kadyks (hiszp. Cádiz) na południowym-zachodzie Hiszpanii, a dokładnie w apelacji D.O. Jerez-Xérès-Sherry. Do produkcji dopuszczone są wyłącznie trzy białe odmiany winogron: Palomino, Pedro Ximénez i Moscatel.

Sherry musi dojrzewać w tzw. "trójkącie sherry" wyznaczonym przez miasta: Jerez de la FronteraSanlúcar de BarramedaEl Puerto de Santa María. Winogrona mogą być uprawiane na szerszym obszarze obejmującym miasta Trebujena, Chiclana, Puerto Real, Rota, Chipiona i Lebrija.

SHERRY ELEGANTE FINO 0,75L / 15% SHERRY ELEGANTE FINO 0,75L / 15%
Cena:

47,00 zł

zobacz więcej
SHERRY TIO  MATEO FINO 0,75L / 15% SHERRY TIO MATEO FINO 0,75L / 15%
Producent: ESTEVEZ
Cena:

69,00 zł

szt.
zobacz więcej
  • nowość

Sherry - co to jest?

Sherry to hiszpańskie wino wzmacniane otrzymywane w prowinicji Kadyks (hiszp. Cádiz) na południowym-zachodzie Hiszpanii, a dokładnie w apelacji D.O. Jerez-Xérès-Sherry - uznanej za Denominación de Origen w 1933 roku i obecnie obejmującej ponad 7000 hektarów winnic. Do produkcji dopuszczone są wyłącznie trzy białe odmiany winogron: Palomino, Pedro Ximénez i Moscatel.

Sherry musi dojrzewać w tzw. "trójkącie sherry" wyznaczonym przez miasta: Jerez de la FronteraSanlúcar de Barrameda i El Puerto de Santa María. Winogrona mogą być uprawiane na szerszym obszarze obejmującym miasta Trebujena, Chiclana, Puerto Real, Rota, Chipiona i Lebrija.

Rodzaje sherry

Przez wzgląd na sposób dojrzewania sherry możemy podzielić na:

  •  dojrzewające biologicznie - pod warstwą drożdżowego kożucha, zwanego kwiatem winnym (hiszp. flor), który broni wino przed utlenieniem. Do tej kategorii zalicza się sherry Fino oraz Manzanilla - produkowane w apelacji D.O. Manzanilla Sanlúcar de Barrameda.
  • dojrzewające oksydacyjnie - bez obecności flor, z dostępem do tlenu: sherry OlorosoPedro Ximénez i Moscatel.
  • dojrzewające w sposób mieszany - początkowo dojrzewające jako fino, a następnie oksydacyjnie: sherry Amontillado i Palo Cortado.

Sherry może być również butelkowana jako mieszanka powyższych rodzajów, np.: Medium – mieszanka Amontillado ze słodką PX lub Moscatel oraz/lub skoncentrowanym moszczem; Cream – zwane również Amoroso - mieszanka Oloroso z PX; Pale Cream – mieszanka Fino lub Manzanilla ze skoncentrowanym moszczem.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium