
Cena
-
od
do
Pastis
Pastis to słynny francuski alkohol aromatyzowany anyżem gwiaździstym oraz lukrecją, czerpiący z bogatej tradycji absyntu. W roku 1915 produkcja absyntu została zakazana na kilka lat. Entuzjazm Francuzów do napojów anyżowych nie osłabł, czego efektem było powstanie nowych alkoholi, nie zawierających piołunu (Artemisia absinthium).
Termin "pastis" (oznaczający w języku prowansalskim "mieszankę") został użyty po raz pierwszy na początku lat 30. XX wieku. W 1932 roku urodzony w Marsylii Paul Ricard wprowadził na rynek Pastis de Marseille - Ricard. W roku 1951 do sprzedaży trafił Pastis 51 wyprodukowany przez firmę Pernod, założoną na początku XIX wieku.
Obecnie pastis jest ulubionym aperitifem Francji, szczególnie w południowo-wschodniej części kraju. Tradycyjnie pije się go z 5–7 miarkami świeżej wody lub z lodem.
Pastis - co to jest
Pastis to fancuski alkohol o słodkim smaku, produkowany na bazie anyżu i lukrecji, posiadający niezwykły lukrecjowo-anyżkowy aromat. Po przefiltrowaniu pastis jest dosładzany cukrem oraz barwiony karmelem. Warto wyróżnić tu Pastis de Marseille - pastis o wyraźnym smaku anyżu i zawartości anetolu (substancji odpowiedzialnej za anyżkowy zapach) wynoszącej od 1,9 do 2,1 g/l oraz minimalnej zawartości alkoholu 45%. Pastis de Marseille można aromatyzować wyłącznie za pomocą naturalnych substancji.
Pastis - historia
Historia pastis związana jest z historią absyntu. W 1915 roku sprzedaż absyntu została zakazana. Rząd Francji zezwolił na jej wznowienie po 5 latach, jednak w obniżonej mocy alkoholu - najpierw 30%, a następnie 40%. Zamiłowanie Francuzów do napojów anyżowych nie zniknęło, czego efektem było powstanie nowych alkoholi - nie zawierających piołunu (Artemisia absinthium).
Terminu "pastis" (co w języku prowansalskim oznacza "mieszankę") użyto po raz pierwszy na początku lat 30. XX wieku. W 1932 roku urodzony w Marsylii Paul Ricard wprowadził na rynek Pastis de Marseille - Ricard. W 1951 roku do sprzedaży trafił Pastis 51 wyprodukowany przez firmę Pernod, założoną na początku XIX wieku - w roku 1805.
Pastis - jak pić?
Pastis pobudza apetyt, dlatego podaje się go jako aperitif, wymieszany z wodą. Niezwykle ważne jest, by zachować przy tym odpowiednie proporcje, w przeciwnym razie trunek będzie zbyt słodki. Najlepiej sprawdza się tu stosunek 5:1. Po dodaniu wody, Pastis zaczyna opalizować, a po chwili staje się mleczny. Dzieje się tak z powodu wydzielania anetolu (substancji odpowiedzialnej za anyżkowy zapach).
Pastis doskonale komponuje się ze specjałami kuchni śródziemnomorskiej: kawiorem z bakłażana, tapenadą lub tapas...