Rum Zacapa
Zacapa to słynna marka rumu z Gwatemali produkowana przez Industrias Licoreras de Guatemala. Rum Zacapa powstał w 1976 roku dla uczczenia 100. rocznicy założenia miasta Zacapa - położonego około 112 km od miasta Gwatemala. Nazwa rumu Zacapa pochodzi z języka nahuatl (azteckiego) i oznacza „na rzece trawy”.
Rum Zacapa destylowany jest w miasteczku Retalhuleu, z zagęszczonego soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy. Fermentacja odbywa się przy użyciu drożdży otrzymywanych z ananasów. Rum Zacapa leżakowany jest metodą solera w magazynach na wysokości 2300 metrów n.p.m, zwanych „Domem ponad chmurami”. Duża wysokość oraz wilgotność sprawia, że alkohol dojrzewa wolniej, zyskując głębszy aromat i smak.
Rum Zacapa - historia
Ron Zacapa stowrzono w 1976 roku dla uczczenia 100. rocznicy założenia miasta Zacapa - położonego około 112 km od miasta Gwatemala. Nazwa rumu Zacapa pochodzi z języka nahuatl (azteckiego) i oznacza „na rzece trawy”.
Rum Zacapa - produkcja
Rum Zacapa produkowany jest w Industrias Licoreras de Guatemala w miasteczku Retalhuleu, z zagęszczonego soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy - pozyskiwanego z cukrowni Tululá. Fermentacja odbywa się przy użyciu drożdży otrzymywanych z ananasów. Otrzymany destylat leżakowany jest metodą solera w magazynach na wysokości 2300 metrów n.p.m, zwanych "Domem ponad chmurami”. W procesie dojrzewania wykorzystywane są beczki po amerykańskiej whiskey oraz po sherry Oloroso i Pedro Ximénez. Duża wysokość oraz wilgotność sprawia, że alkohol dojrzewa wolniej, zyskując głębszy aromat i smak.