DARMOWA DOSTAWA OD 700 ZŁ!

ZESTAWY PREZENTOWE DLA FIRM - KATALOG 2024

Opcje przeglądania

Cena

  • od
    do
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Facebook

Instagram

 

regulamin sklepu internetowego

Rum Zacapa

Zacapa to słynna marka rumu z Gwatemali produkowana przez Industrias Licoreras de Guatemala. Rum Zacapa powstał w 1976 roku dla uczczenia 100. rocznicy założenia miasta Zacapa - położonego około 112 km od miasta Gwatemala. Nazwa rumu Zacapa pochodzi z języka nahuatl (azteckiego) i oznacza „na rzece trawy”.

Rum Zacapa destylowany jest w miasteczku Retalhuleu, z zagęszczonego soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy. Fermentacja odbywa się przy użyciu drożdży otrzymywanych z ananasów. Rum Zacapa leżakowany jest metodą solera w magazynach na wysokości 2300 metrów n.p.m, zwanych „Domem ponad chmurami”. Duża wysokość oraz wilgotność sprawia, że alkohol dojrzewa wolniej, zyskując głębszy aromat i smak.

Rum Zacapa - historia

Ron Zacapa stowrzono w 1976 roku dla uczczenia 100. rocznicy założenia miasta Zacapa - położonego około 112 km od miasta Gwatemala. Nazwa rumu Zacapa pochodzi z języka nahuatl (azteckiego) i oznacza „na rzece trawy”.

Rum Zacapa - produkcja

Rum Zacapa produkowany jest w Industrias Licoreras de Guatemala w miasteczku Retalhuleu, z zagęszczonego soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy - pozyskiwanego z cukrowni Tululá. Fermentacja odbywa się przy użyciu drożdży otrzymywanych z ananasów. Otrzymany destylat leżakowany jest metodą solera w magazynach na wysokości 2300 metrów n.p.m, zwanych "Domem ponad chmurami”. W procesie dojrzewania wykorzystywane są beczki po amerykańskiej whiskey oraz po sherry Oloroso i Pedro Ximénez. Duża wysokość oraz wilgotność sprawia, że alkohol dojrzewa wolniej, zyskując głębszy aromat i smak.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium