Dostawa tylko od 9,90 zł!

Darmowa dostawa od 700 zł!

Sprawdź naszą aktualną Ofertę Specjalną!

Skontaktuj się z nami (pon. - pt.: 08:00 - 16:00)

Potrzebujesz pomocy?

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Potrzebujesz jeszcze 700.00zł do darmowej dostawy (Pełnomocnik do odbioru towaru (kurier GLS)).

Koszt dostawy od:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Pisco

Filtruj / Sortuj

Pisco to tradycyjny napój alkoholowy pochodzący z Peru i Chile, powstający w wyniku destylacji soku z winogron. Oba kraje roszczą sobie prawo do nazwy 'pisco' i toczą w tej kwestii zażarty spór. W obydwu krajach sposoby produkcji pisco są różne. Nazwa 'pisco' wywodzi się z Peru, gdzie znajduje się miasto Pisco, rzeka Pisco oraz dolina Pisco.

 
Pisco Alto del Carmen Especial 0,7L / 35%
Pisco Alto del Carmen Especial 0,7L / 35%

109,00 zł

  • nowość
szt.
Pisco Alto del Carmen Reservado 0,7L / 40%
Pisco Alto del Carmen Reservado 0,7L / 40%

129,00 zł

  • Produkt niedostępny
Pisco Capel Reservado Moai 1L / 40%
Pisco Capel Reservado Moai 1L / 40%

169,00 zł

  • Produkt niedostępny
Pisco Campanario 0,7L / 35%
Pisco Campanario 0,7L / 35%

92,00 zł

szt.
Pisco Mistral 0,7L / 40%
Pisco Mistral 0,7L / 40%

122,00 zł

  • Produkt niedostępny
Pisco Tres Erres Reservado 0,7L / 40%
Pisco Tres Erres Reservado 0,7L / 40%

99,00 zł

  • Produkt niedostępny
PISCO MALPASO ESPECIAL 0,75L / 35%
PISCO MALPASO ESPECIAL 0,75L / 35%

99,00 zł

  • Produkt niedostępny

Pisco - co to jest?

Pisco to narodowy alkohol Chile i Peru typu brandy, otrzymywany w wyniku destylacji przefermentowanego soku z winogron. Na litr pisco zużywa się minimum 7-8 kg winogron. Debata nad tym, który kraj może posiadać wyłączne prawo do nazwy 'pisco' toczy się od dawna. 

Historia pisco

Historia pisco sięga XVI wieku, kiedy na tereny Chile i Peru przybyli hiszpańscy konkwistadorzy przywożąc ze sobą sztukę destylacji. Jego rodowód jest zatem niewątpliwie europejski, natomiast nazwa 'pisco' wywodzi się z Peru gdzie znajdują się: miasto Pisco, rzeka Pisco i dolina Pisco. Jako określenie alkoholu słowa 'pisco' użyto najprawdopodobniej po raz pierwszy w XVIII wieku, jako odpowiednika hiszpańskiego słowa aguardiente. 

Pisco z Chile, pisco z Peru - różnice

W obydwu krajach sposoby produkcji pisco są różne, choć jego bazą jest zawsze sok z winogron. W Peru dozwolona jest tylko jednokrotna destylacja w alembikuPo destylacji do pisco nie można niczego dodawać, nawet wody. Dozwolona moc dla butelkowania pisco w Peru to 38-42%. W Peru do starzenia pisco w ogóle nie używa się beczek. Świeże pisco musi leżakować przez co najmniej 3 miesiące w neutralnych naczyniach, zazwyczaj szklanych lub ze stali nierdzewnej.

Pisco z Peru dzieli się na cztery rodzaje:

  • Pisco Puro – pisco jednoszczepowe, otrzymane z jednego szczepu winogron;
  • Pisco Acholado – pisco otrzymane z różnych szczepów winogron;
  • Pisco Mosto Verde – pisco destylowane z nie do końca przefermentowanego moszczu, kiedy w winie jest jeszcze stosunkowo dużo cukru. Na wyprodukowanie 1 litra tego rodzaju pisco potrzeba więcej winogron;

Pisco z Chile musi być również destylowane w alembiku, ale proces ten może być wielokrotnyDo pisco można dodać wyłącznie wodę, celem ujednolicenia mocy. Producenci pisco w Chile mogą leżakować swoje trunki w beczkach. Dozwolona moc dla butelkowania pisco w Chile to 30-50%.

Główny podział pisco z Chile wynika z mocy butelkowanego alkoholu:

  • Pisco Seleccion – 30%,
  • Pisco Especial – 35%,
  • Pisco Reservado – 40%,
  • Gran Pisco – powyżej 43%,

  • Pisco Transparente - pisco nieleżakowane.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium