Rodzaj
Kolor
Kraj
Region
Szczepy
- Arinto, Trajadura, Loureiro (1)
- Azal, Arinto, Avesso, Trajadura, Loureiro (1)
- Chardonnay (1)
- Chardonnay, Trebbiano (1)
- Colombard, Semillon (1)
- Gewürztraminer (2)
- Gros Manseng (1)
- Hibernal (1)
- Loureiro, Alvarinho (1)
- Malvasia (1)
- Moscatel (1)
- Mtsvane, Rkatsiteli (2)
- Muscars (1)
- Pinot Grigio (1)
- Riesling (5)
- Riesling, Colombard (1)
- Rkatsiteli (4)
- Sárgamuskotály (1)
- Sauvignon blanc (2)
- Sauvignon blanc, Semillon (1)
- Sémillon (1)
- Seyval blanc (1)
- Trojadura, Loreiro (1)
- Tsolikauri, Mtsvane, Rkatsiteli (1)
- Viorica (1)
Objętość
Zawartość alkoholu
Cena
-
od
do
Wina półwytrawne białe
Białe wino półwytrawne powinno być serwowane w temperaturach niższych od czerwonych trunków. Jasne alkohole — ze względu na swoje lekkie i orzeźwiające aromaty — częściej będą więc wybierane wiosną i latem. Sekret koloru wina tkwi w prędkości rozdzielenia miąższu i skórki tak, aby to miąższ decydował o barwie trunku.
46,00 zł
39,00 zł
Świeże bukiety białych win
Istnieje 7 głównych szczepów, z jakich produkuje się najczęściej spotykane białe wino, są to Chardonnay, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon, Semillon. Wino białe możemy podzielić na 3 podstawowe grupy, z których najpopularniejszą stanowią trunki półwytrawne. Lekkie, owocowe aromaty skutecznie wzbogacają trunek o delikatnie wytrawnym charakterze. Wyczuć w nich można nuty melona, ananasa, jabłek i cytrusów. Wino białe półwytrawne idealnie komponuje się z drobiowymi potrawami, szczególnie pieczonym kurczakiem i rybami czy owocami morza.