Koniak
Koniak to jeden z najbardziej cenionych alkoholi na świecie, o historii sięgającej XVI wieku. Produkowany jest w południowo-zachodniej Francji, w regionie Cognac. Nazwa Cognac jest zastrzeżona wyłącznie dla alkoholi otrzymywanych w tym rejonie. Koniak powstaje na bazie podwójnie destylowanych białych win, które następnie dojrzewają w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata.

290,00 zł

345,00 zł

650,00 zł

239,00 zł

135,00 zł

209,00 zł

369,00 zł

570,00 zł
Koniak - co to jest?
Koniak jest rodzajem brandy - winnego destylatu, który musi spełniać określone warunki ustalone przez Bureau National Interprofessionnel du Cognac (Krajowe Międzybranżowe Biuro Koniaku).
- do produkcji koniaku można użyć tylko konkretnych odmian winogron (Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard) uprawianych w regionie Cognac, obejmującym 6 różnych obszarów (tzw. cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois oraz Bois Ordinaires;
- koniak musi być destylowany dwukrotnie w tradycyjnych, miedzianych alembikach typu charentais;
- otrzymany destylat (tzw. eau-de-vie) musi leżakować w beczkach z francuskiego dębu przez co najmniej 2 lata.
Początki koniaku sięgają XVI wieku. Jego nazwa pochodzi od francuskiego miasta Cognac, słynącego z produkcji tego alkoholu. Obszar produkcji obejmuje dużą część departamentu Charente, Charente-Maritime, Deux-Sèvres i Dordogne. Koniak powstaje w wyniku połączenia leżakowanych destylatów winnych otrzymywanych z białych odmian winogron. Wina te charakteryzuje wysoka kwasowość i niska zawartość cukru.
Koniak - rodzaje
W zależności od długości leżakowania możemy wyróżnić trzy podstawowe rodzaje koniak, które oznaczane są jako:
- Cognac VS - koniak "Very Special", który musi dojrzewać przez co najmniej 2 lata.
- Cognac VSOP - koniak "Very Superior Old Pale", który musi dojrzewać co najmniej 4 lata.
Oznaczenie V.S.O.P. zastosowano po raz pierwszy w 1817 roku, kiedy książę regent (późniejszy król Jerzy IV) Wielkiej Brytanii poprosił Jamesa Hennessy'ego o stworzenie "bardzo doskonałego starego jasnego" koniaku, według nazewnictwa wcześniej stosowanego dla sherry. - Cognac XO - koniak "Extra Old", składający się z eaux-de-vie dojrzewających przez co najmniej 10 lat.
Do tej kategorii zaliczane są jedne z najbardziej wyrafinowanych i prestiżowych koniaków.