DARMOWA DOSTAWA OD 700 ZŁ LUB PRZY ZAKUPIE SZAMPANA G.H.MUMM
Opcje przeglądania

Cena

  • od
    do
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Facebook

Instagram

 

regulamin sklepu internetowego

Koniak

Koniak to jeden z najbardziej cenionych alkoholi na świecie, o historii sięgającej XVI wieku. Produkowany jest w południowo-zachodniej Francji, w regionie Cognac. Nazwa Cognac jest zastrzeżona wyłącznie dla alkoholi otrzymywanych w tym rejonie. Koniak powstaje na bazie podwójnie destylowanych białych win, które następnie dojrzewają w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata

 

KONIAK CAMUS EXTRA ELEGANCE 1,75L / 40% KONIAK CAMUS EXTRA ELEGANCE 1,75L / 40%
Producent: CAMUS
Cena:

3 850,00 zł

szt.
zobacz więcej
KONIAK CAMUS VSOP INTENSELY AROMATIC 0,7L / 40% KONIAK CAMUS VSOP INTENSELY AROMATIC 0,7L / 40%
Producent: CAMUS
Cena:

215,00 zł

zobacz więcej
KONIAK CAMUS XO ELEGANCE 0,7L / 40% KONIAK CAMUS XO ELEGANCE 0,7L / 40%
Producent: CAMUS
Cena:

650,00 zł

zobacz więcej
KONIAK COURVOISIER VS 0,7L / 40% KONIAK COURVOISIER VS 0,7L / 40%
Producent: COURVOISIER
Cena:

169,00 zł

zobacz więcej
KONIAK COURVOISIER XO 0,7L / 40% KONIAK COURVOISIER XO 0,7L / 40%
Producent: COURVOISIER
Cena:

750,00 zł

zobacz więcej
KONIAK DUPUY VS 0,7L / 40% KONIAK DUPUY VS 0,7L / 40%
Producent: DUPUY
Cena:

179,00 zł

szt.
zobacz więcej
KONIAK DUPUY VS TENTATION 0,7L / 40% KONIAK DUPUY VS TENTATION 0,7L / 40%
Producent: DUPUY
Cena:

199,00 zł

szt.
zobacz więcej
KONIAK DUPUY VSOP 0,7L / 40% KONIAK DUPUY VSOP 0,7L / 40%
Producent: DUPUY
Cena:

179,00 zł

zobacz więcej

Koniak - co to jest?

Koniak jest rodzajem brandy - winnego destylatu, który musi spełniać określone warunki ustalone przez Bureau National Interprofessionnel du Cognac (Krajowe Międzybranżowe Biuro Koniaku).

  • do produkcji koniaku można użyć tylko konkretnych odmian winogron (Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard) uprawianych w regionie Cognac, obejmującym 6 różnych obszarów (tzw. cru): Grande Champagne, Petite Champagne, BorderiesFins BoisBons Bois oraz Bois Ordinaires;
  • koniak musi być destylowany dwukrotnie w tradycyjnych, miedzianych alembikach typu charentais;
  • otrzymany destylat (tzw. eau-de-vie) musi leżakować w beczkach z francuskiego dębu przez co najmniej 2 lata.

Początki koniaku sięgają XVI wieku. Jego nazwa pochodzi od francuskiego miasta Cognac, słynącego z produkcji tego alkoholu. Obszar produkcji obejmuje dużą część departamentu Charente, Charente-Maritime, Deux-Sèvres i Dordogne. Koniak powstaje w wyniku połączenia leżakowanych destylatów winnych otrzymywanych z białych odmian winogron. Wina te charakteryzuje wysoka kwasowość i niska zawartość cukru.

Koniak - rodzaje

W zależności od długości leżakowania możemy wyróżnić trzy podstawowe rodzaje koniak, które oznaczane są jako:

  • Cognac VS - koniak "Very Special", który musi dojrzewać przez co najmniej 2 lata.

  • Cognac VSOP - koniak "Very Superior Old Pale", który musi dojrzewać co najmniej 4 lata. 
    Oznaczenie V.S.O.P. zastosowano po raz pierwszy w 1817 roku, kiedy książę regent (późniejszy król Jerzy IV) Wielkiej Brytanii poprosił Jamesa Hennessy'ego o stworzenie "bardzo doskonałego starego jasnego" koniaku, według nazewnictwa wcześniej stosowanego dla sherry.

  • Cognac XO - koniak "Extra Old", składający się z eaux-de-vie dojrzewających przez co najmniej 10 lat.
    Do tej kategorii zaliczane są jedne z najbardziej wyrafinowanych i prestiżowych koniaków.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium