Koniak
Koniak i Armaniak to jedne z najbardziej cenionych alkoholi na świecie. Oba z nich produkowane są w południowo-zachodniej Francji, w regionach Cognac i Armagnac.
Koniak historia
Początki koniaku sięgają XVI wieku. Jego nazwa pochodzi od francuskiego miasta Cognac, słynącego z produkcji tego alkoholu. Koniak jest rodzajem brandy - winnego destylatu, muszącym spełniać określone warunki:
- do jego produkcji można użyć tylko konkretnych odmian winogron (Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard) uprawianych w regionie Cognac, obejmującym 6 różnych obszarów (tzw. cru): Grande i Petite Champagne, Borderies, Fins i Bons Bois oraz Bois Ordinaires;
- musi być destylowany dwukrotnie w tradycyjnych, miedzianych alembikach typu charentais;
- otrzymany destylat (tzw. eau-de-vie) musi leżakować w beczkach z francuskiego dębu przez co najmniej 2 lata.
Armaniak to najstarszy francuski destylat winogronowy. Najstarsze wzmianki o handlu tym alkoholem pochodzą z połowy XV wieku. Nazwa armaniak pochodzi od francuskiego regionu Armagnac w Gaskonii.
Do produkcji armaniaku dopuszczonych jest 10 odmian winorośli, z których najpopularniejsze to: Ugni blanc, Folle blanche i Colombard. Otrzymane z nich wino poddawane jest destylacji w miedzianych alembikach. W przeciwieństwie do koniaku, destyluje się je najczęściej tylko jeden raz.
Rejon Armagnac zdołał uniknąć zdominowania przez wielkie koncerny, jak się to stało w przypadku Cognac. W regionie właściciele niewielkich winnic nadal samodzielnie produkują swoje trunki często wypożyczając alembiki do destylacji.
Więcej informacji o armaniaku dostępnych jest tutaj.
290,00 zł
345,00 zł
650,00 zł
259,00 zł
135,00 zł
209,00 zł
369,00 zł
570,00 zł
Koniak, armaniak — co tylko potrzebujesz
W ofercie naszego sklepu znajdziecie szeroki wybór koniaków i armaniaków. Zgodnie z powiedzeniem — każdy koniak to dobre brandy, ale nawet najlepsze brandy nie może zostać nazwane koniakiem. Jaki jest tego powód? Chodzi o zastrzeżenie nazwy, przez co jedynie luksusowe koniaki francuskie mogą korzystać z tej nazwy, a konkretniej trunki wytwarzane w Cognac.