MASI
Historia Masi rozpoczyna się w 1772 roku, kiedy rodzina Boscaini przeprowadziła pierwsze zbiory w prestiżowych winnicach w „Vajo dei Masi”, dolinie w sercu regionu Valpolicella Classico. Po ponad 200 latach pasji winiarskiej firma nadal znajduje się w rękach rodzinnych, prowadzonych przez szóste i siódme pokolenie. Będąc punktem odniesienia w sztuce produkcji Amarone na światowym poziomie, Masi stale wprowadza innowacje i przekazuje swoją wiedzę w zakresie metody Appassimento, która była praktykowana od czasów starożytnych Rzymian.
Od ponad czterdziestu lat Masi realizuje ambitny projekt rozwoju historycznych winiarni, współpracując z:
- Conti Serego Alighieri (potomkowie poety Dantego i właściciele majątku Valpolicella o najdłuższej historii i tradycji),
- Conti Bossi Fedrigotti (prestiżowa marka z Trydentu),
- Canevel (producenci najwyższej jakości win musujących w Valdobbiadene).
Masi jest także właścicielem zarządzanych organicznie posiadłości Poderi del Bello Ovile w Toskanii i Masi Tupungato w Argentynie.