KYOTO DISTILLERY
Założona w 2014 roku The Kyoto Distillery to pierwsza w historii Japonii destylarnia dedykowana produkcji ginu. Inicjatorami jej powstania byli Noriko Kakuda Croll oraz David Croll i Marcin Miller - od 2006 roku zajmujący się selekcją, eksportem i dystrybucją najbardziej ekskluzywnych japońskich whisky - Chichibu, Hanyu i Karuizawa.
Destylarnię zlokalizowano w typowym dla Kyoto, tradycyjnym drewnianym domu 'Machiya', który oryginalnie funkcjonował jako tartak, zachowując oryginalne elementy wnętrza, takie jak: gliniane ściany, drewniane belki oraz dachówki.
Po dwóch latach badań i eksperymentów, w październiku 2016 roku, zadebiutował Ki No Bi Dry gin. "Ki No Bi" oznacza "piękno pór roku", co jest odniesieniem do 11 składników użytych w jego produkcji.
W roku 2018 The Kyoto Distillery zdobyła tytuł International Gin Producer of the Year - Międzynarodowego Producenta Ginu Roku.