CODORNIU
Codorníu to najstarszy i drugi co do wielkości producent Cava, hiszpańskiego wina musującego metodą tradycyjną. Założona w 1551 roku niedaleko Barcelony, jest jedną z najstarszych firm w Hiszpanii i jedną z najstarszych winnic na świecie.
Historia winiarskiej rodziny Codorníu sięga połowy XVI wieku. Z dokumentu z tego okresu wynika, że rodzina posiadała kilka maszyn i urządzeń związanych z przemysłem winiarskim. W 1659 roku Anna Codorníu poślubiła Miquela Raventósa. Tak doszło do połączenia dwóch rodzin, z długą tradycją winiarską. W 1872 roku Josep Raventós po raz pierwszy wyprodukował cavę w Hiszpanii „tradycyjną metodą” i stworzył zupełnie nowy przemysł w regionie Alt Penedès.
Na przełomie XIX i XX wieku na zlecenie Manuela Raventósa w Sant Sadurní d'Anoia zostały zbudowane piwnice Codorniu. Do zaprojektowania obiektu wybrał znanego katalońskiego architekta Josepa Puiga i Cadafalcha. Obecnie Codorníu w dalszym ciągu kontroluje proces produkcji wszystkich swoich cava, od sadzenia winnic po gotowy produkt.
W 1976 roku piwnice Codorníu w Sant Sadurní d'Anoia zostały uznane przez króla Juana Carlosa I za „Narodowy pomnik o znaczeniu historycznym i artystycznym”.
Do grupy Codorniu należy 15 winnic z czego 13 w Hiszpanii.