WORTHY PARK
Worthy Park Estate to plantacja trzciny, cukrownia oraz destylarnia rumu znajdująca się w sercu Lluidas Vale na Jamajce. Produkcję cukru rozpoczęto w 1720, natomiast destylację rumu w 1741 roku. W 1918 roku Worthy Park kupił brytyjczyk Frederick L. Clarke. Obecnie destylarnią zarząda czwarte pokolenie jego potomków.
Worthy Park
W wyniku dużej nadpodaży jamajskiego rumu po II wojnie światowej, Worthy Park zgodziła się porozumieć ze stowarzyszeniem Spirits Pool Association of Jamaica i na początku lat 60. XX wieku wstrzymała produkcję rumu. W roku 2004, po dekadach nieobecności w branży destylacyjnej, Gordon Clarke (prawnuk Fredericka) zdecydował się wrócić do gry i zbudować nową gorzelnię.
Nowe miedziane alembiki z podwójną retortą dostarczyła szkocka firma Forsyths. Destylarnię Worthy Park otwarto w 2005 roku, a 2 lata później zabutelkowano pierwszy rum pod marką Rum-Bar. Na debiut rumu Worthy Park Single Estate trzeba było czekać aż do 2017 roku.