VAUDON
Historia Vaudon sięga 1771 roku, kiedy to Francois Gaborit przekazał swoją posiadłość Mérignac i winnice pasierbowi, Pierre'owi Nalbertowi. Przez pokolenia winnica rosła i ewoluowała. Za dużą część dzisiejszych winnic oraz instalację pierwszego alembika o pojemności 25 hl odpowiadali w XIX i XX wieku Denis Nalbert, a następnie Pierre Mousset. Drugi aparat destylacyjny zainstalował Bernard Vaudon, który ożenił się z Anne-Marie Mousset. Oboje z nich pochodzili z rodzin zajmujących się uprawą winorośli i majątek ponownie się rozrósł. Obecnie firmą zarządzają Anne-Marie Vaudon i Pierre Vaudon.
Marka Vaudon koncentruje się na jednym koniakowym cru: Fins Bois, najszerszym w regionie. Lekka gleba zbudowana jest z twardej, powierzchniowej gliny wapiennej (krzemionkowej), dodającej koniakom treściwości i miękkości. Wiadomo, że ten cru szybko dojrzewa, bardzo wcześnie rozwijając nuty korzenne i lukrecjowe.