Podole Wielkie to polska, rodzinna gorzelnia rolnicza produkująca tradycyjne okowity i wódki, w myśl zasady "od pola do butelki". Ma ponad 150-letnią tradycję. Mieści się w XV-wiecznym gospodarstwie we wsi Podole Wielkie, w powiecie słupskim, 20 kilometrów od Bałtyku. Do czasów II wojny światowej majątek należał do rodów niemieckich. Potem został przejęty przez Państwo, a w jego miejscu utworzono PGR i stację hodowli ziemniaka. Po zmianie ustroju udało się go wydzierżawić, a następnie wykupić rodzinie Paszotów, którzy w latach 80. przyjechali tu na staż po studiach.
Produkcję alkoholu wznowiono w 1993 roku, początkowo dostarczając go dużym producentom wódek, a następnie nieco mniejszym. W 2018 roku postanowiono wprowadzić na rynek własną markę - Podole Wielkie. W tym celu zakupiono nowy aparat destylacyjny i w murach starych budynków otwarto zupełnie nową gorzelnię rzemieślniczą. Wszystkie alkohole powstają z surowców pochodzących z własnych upraw, w liniach po kilkaset lub tysiąc kilkaset butelek.
- 1
- |
- 2