Nikka Distilling Company to japońska firma produkująca whisky oraz inne alkohole. Założył ją w 1934 roku Masataka Taketsuru - uznawany za ojca japońskiej whisky. Pochodził on z rodziny mającej ponad 100-letnie doświadczenie w produkcji sake. W 1916 roku po skończeniu studiów na kierunku "żywność i napoje fermentowane" został zatrudniony przez firmę Settsu Shuzo, która planowała wydestylować pierwszą japońską whisky i w 1918 roku wysłała go do Szkocji celem odkrycia tajników jej produkcji.
Taketsuru zapisał się na studia chemiczne na uniwersytecie w Glasgow, podczas których odbył praktyki w destylarniach Longmorn i Hazelburn. W Szkocji poznał swoją przyszłą żonę - Jessie Robertę Cowan "Ritę". W 1920 roku para wróciła do Japonii, ale ze względów ekonomicznych jego pracodawca porzucił projekt związany z whisky. 3 lata później Masataka został zatrudniony przez grupę Kotobukiya (później przemianowaną na Suntory) jako nadzorca budowy pierwszej japońskiej destylarni whisky, Yamazaki - otwartej w 1924 roku.
Gdy kontrakt Masataki dobiegł końca, Rita zainspirowała go do realizacji marzenia: zbudowania własnej destylarni na wyspie Hokkaido. W 1934 roku Taketsuru założył firmę Dai Nippon Kaju ("wielka japońska fabryka soków") i rozpoczął budowę gorzelni Yoichi, którą ukończono 2 lata później. Początkowo firma sprzedawała sok jabłkowy i dżem. Pomogło to utrzymać równowagę biznesu, podczas gdy pierwsze whisky dojrzewały jeszcze w magazynach.
W 1952 roku nazwę firmy oficjalnie zmieniono na Nikka Whisky, będącej skrótem od NI-ppon i KA-ju, chociaż nazwa Nikka pojawiła się już na etykiecie pierwszej whisky zabutelkowanej w 1940 roku. W roku 1969 Taketsuru otworzył swoją drugą destylarnię - Miyagikyo - w prefekturze Miyagi, na wyspie Honsiu. W roku 1999 przeniesiono tu słynne aparaty Coffey'a do destylacji ciągłej, sprowadzone ze Szkocji w 1963 roku i początkowo zainstalowane w Nishinomiya w prefekturze Hyogo.
W 1961 roku na rynek trafiła Nikka Super, w roku 1985 Nikka From The Barrel, a 4 lata później pierwsze edycje single malt Yoichi i Miyagikyo. W roku 2017 szeroką ofertę whisky uzupełniły wódka oraz gin Coffey grain destylowane w aparacie Coffey'a.
W Yoichi produkowana jest cięższa, bardziej oleista, torfowa whisky pełna morskich aromatów. Destylacja odbywa się w alembikach, które do dziś opalane są węglem, co jest unikalne na skalę światową. Miyagikyo produkuje łagodniejszą, bardziej owocową, nietorfową whisky, m.in. dzięki wyższym i smuklejszym alembikom. W wyniku połączenia obu destylatów powstają jedne z najlepszych whisky pure malt (blended malt) oraz blended na świecie.
- 1
- |
- 2