Martini to jedna z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie. Historia jej powstania sięga 1863 roku kiedy to Alessandro Martini i Luigi Rossi stworzyli recepturę czerwonego wermutu. Finalny produkt, Martini Rosso powstał po latach poszukiwań i eksperymentów w Krajowej Winiarni oraz Destylarni Spirytusu nieopodal Turynu.
Rok później firma Martini & Rossi przeniosła się do Pessione w północnych Włoszech, gdzie do dziś znajduje się Muzeum Martini, wina i enologii. Na początku XX wieku do sprzedaży wprowadzono Martini Extra Dry i Martini Bianco.
Wermut Martini bazuje na mieszance wina Trebbiano z regionu Emilia Romania oraz Catarratto z Sycylii, do których dodawane są aromatyczne owoce i zioła, kora egzotycznych drzew i wonne przyprawy.
Martini słynie również z win musujących, które zaczęto produkować ok. 1850 roku w Santo Stefano Belbo, pośród wzgórz otaczających Asti w regionie Piemont. Podstawowym surowcem są białe winogrona ze szczepu Muskat.
- 1
- |
- 2