LHERAUD
Maison Lhéraud to rodzinny producent koniaku działający na terenie posiadłości Lasdoux w miejscowości Angeac - sercu najsłynniejszego regionu Cognac - Petite Champagne. Historia firmy sięga 1860 roku, kiedy to Alexandre Lhéraud zasadził winorośl w swoim ogrodzie, jako pierwszy w rodzinie. W kolejnych latach posiadłość powiększyła się o kolejną winnicę, aż do momentu kiedy Eugene Lhéraud wyposażył ją w pierwsze alembiki, rozpoczynając destylację koniaku.
Przez wiele lat produkcja koniaków w Petite Champagne była kontrolowana przez wielkie koncerny (Hennessy, Martell, Courvoisier...). Większość właścicieli winnic i destylarni produkowała koniak sprzedawany pod ich markami. Tak było również z Lhéraud. Zmiana nastąpiła w 1970 roku, kiedy to Guy Lhéraud zdecydował się rozpocząć tworzenie własnej marki.
Obecnie posiadłość składa się z 85 hektarów winnic rozmieszczonych w dwóch z sześciu koniakowych crus, głównie Petite Champagne. Lhéraud znany jest przede wszystkim z wybitnych koniaków rocznikowych i koniaków XO, natomiast w swojej ofercie posiada również znakomite Pineau de Charentes oraz ogromną kolekcję rocznikowych armaniaków Baron Gaston Legrand. Działający od ponad 120 lat, w samym sercu regionu Bas-Armagnac w gminie Lannepax, dom Baron Gaston Legrand rodzina Lhéraud zakupiła w 1998 roku.