Destylarnię Glenallachie wybudowała w 1967 roku spółka MacKinlay McPherson. Jej budynki znajdują się w sercu Speyside u podnóża szczytu Ben Rinnes. Na przestrzeni lat większość produkowanej tu whisky trafiała bezpośrednio do blendów, stąd tak niewielka ilość Glenallachie butelkowanych jako single malt.
Wszystko zmieniło się w 2017 roku, kiedy Glenallachie przejęło konsorcjum kierowane przez weterana branży Billy'ego Walkera - byłego pracownika Hiram Walker & Sons, Inver House Distillers, Burn Stewart Distillers oraz przede wszystkim osoby odpowiedzialnej za wskrzeszenie Benriach, Glendronach i Glenglassaugh, które rok wcześniej sprzedał koncernowi Brown-Forman.
Nauczony doświadczeniem Billy Walker szybko przystąpił do działania. Do sprzedaży wprowadził podstawowy core range oraz wiele ciekawych edycji finiszowanych. Po raz pierwszy w historii GlenAllachie rozpoczął też produkcję whisky torfowej, która swoją premierę miała w 2022 roku.