BOTRAN
Botran to gwatemalski rum z destylarni Ron Botran, założonej w 1940 roku przez pięciu braci Botran. Do produkcji wykorzystuje się trzcinę cukrową uprawianą na wulkanicznych glebach Retalhuleu, której sok poddawany jest powolnemu podgrzewaniu do postaci "miodu". 100-120-godzinna fermentacja prowadzona jest z udziałem naturalnych drożdży z ananasa.
Magazyny gorzelni zlokalizowane są w Casa Botran, na wyżynach Quetzaltenango, gdzie średnia temperatura wynosi 14°C. Duża wysokość (2300 m n.p.m) i chłodniejszy klimat zapewniają odparowanie na poziomie 5% rocznie, co gwarantuje dłuższe dojrzewanie. Rum Botran leżakuje metodą solera. Butelkowany jest w Mixco, niedaleko Ciudad de Guatemala - stolicy kraju.
Botran posiada tytuł pierwszego na świecie zrównoważonego rumu nadany przez ISCC (The International Sustainability and Carbon Certification).