ADORIA VINYARDS
Winnicę Adoria założył Mike Whitney, który urodził się wśród winnic Kalifornii, po czym przeprowadził się ze swoją rodziną do stanu Washington w czasie, gdy winnice tego stanu zaczynały być wyzwaniem dla kalifornijczyków w walce o tytuł najlepszych winnic Ameryki. W 1995 roku zamieszkał w Polsce. Jego przeznaczeniem było połączyć wiedzę i miłość do wina z idealnymi warunkami południowo-zachodniej Polski. Tak powstała Adoria.
Mike długo poszukiwał idealnego miejsca na winnicę współpracując z uznanymi na świecie specjalistami w dziedzinie winiarstwa. Po półtora roku poszukiwań i 300 propozycjach lokalizacji, ostatecznie znalazł odpowiednie miejsce – Zachowice. Zakupiono projekt, wybudowano winiarnię i sprowadzono nowoczesne maszyny. Stworzenie winnicy i uprawa winorośli w kraju, w którym nie ma dobrej infrastruktury dla winiarzy jest niemałym wyzwaniem. W Stanach Zjednoczonych wystarczy skorzystać z przewodnika „Wines and Vines”, aby znaleźć dostawców i podwykonawców. Tutaj trzeba było zaczynać od zera, co oznaczało podróże po całej Europie i spotkania z dostawcami sadzonek winorośli oraz urządzeń do produkcji wina.
Nieprzypadkowo wino Adoria jest określane przez ekspertów jako wino klasy światowej. Do uprawy wyselekcjonowano najwyższej jakości szczepy winorośli Chardonnay, Pinot Noir i Reisling.