Cztery nowości z Islay

Cztery nowości z wyspy Islay

Październik okazał się być na Islay miesiącem premier. Cztery tamtejsze destylarnie: Ardbeg, Bunnahabhain, Kilchoman i Lagavulin zaprezentowały nowe wersje swoich whisky. O nowej serii Octomore 13. z Bruichladdich pisaliśmy tutaj
Zacznijmy zatem alfabetycznie od Ardbeg Hypernova, o której debiucie mówiło się już co prawda jakiś czas temu, jednak ostatecznie do sprzedaży ma trafić w tym miesiącu (25.10). Hypernova zapowiadana jest jako najbardziej dymna Ardbeg w historii. Do jej produkcji wykorzystano słód zawierający aż 170ppm fenoli. W jej aromacie znajdziemy nuty smoły, dymu, soli morskiej, czarnych porzeczek oraz mięty. W smaku z kolei, akcenty ostrego torfowego dymu, słodkiej czekolady, gorzkich migdałów, pieprzu, anyżu i goździków, przechodzących w dymny, pełen ziemistych nut palonej kawy i wędzonego wrzosu finisz. Whisky zabutelkowano bez określenia wieku, z mocą 51%, wyłącznie dla członków Ardbeg Commitee. Przy okazji warto wspomnieć, iż na początku października swoją premierę miał Ardbeg Smoketrails Manzanilla Edition dedykowany kanałowi GTR.


Przenieśmy się teraz w nieco mniej dymny zakątek Islay, a mianowicie do destylarni Bunnahabhain, która właśnie zabutelkowała 
drugą edycję swojej flagowej whisky w mocy beczki. Limitowana Bunnahabhain 12 yo Cask Strength 2022 Edition 56,6% inspirowana jest słynnym Magazynem nr. 9, w którym prowadzone są degustacje dla odwiedzających. Za jej kreację odpowiedzialna jest Master Blender Julieann Fernandez, która w tym celu użyła destylatów leżakowanych w beczkach po sherry Oloroso pierwszego i drugiego napełnienia, z niewielką domieszką beczek po bourbonie. Rezultatem tego mariażu jest trunek o nieco intensywniejszym profilu smakowo-zapachowym niż edycja zeszłoroczna, charakteryzujący się akcentami suszonych owoców, mlecznej czekolady, prażonych orzechów, słonego karmelu, marmolady pomarańczowej, wiśni, kakao, goździków, cynamonu oraz zwęglonego drewna, z delikatną morską bryzą w tle.


Świeżo zaprezentowaną nowością pochwaliła się również destylarnia Kilchoman. Limitowana Kilchoman 
Casado (po portugalsku 'małżeństwo') to whisky otrzymana ze słodu o zawartości 50ppm, zestawiona z 8-letnich destylatów leżakowanych przez pierwsze 6 lat w beczkach po bourbonie first fill (38 beczek), a przez kolejne 2 lata finiszowanych w dwóch kadziach po portugalskim czerwonym winie, o pojemności 6000 litrów i różnym stopniu wypalenia (lekkim i średnim). Zawartość obu kadzi zmieszano i zabutelkowano z mocą 46%, co przełożyło się na 12,9 tys. butelek. Aromat tej whisky opisywany jest jako dymny, morski i mocno owocowy, z nutami śliwek, wiśni, brzoskwiń oraz marcepanu. W smaku natomiast, odnajdziemy akcenty pieprzu, słonego, torfowego dymu oraz moreli i cytryn.

 


Na koniec została nam Lagavulin wraz z kolejną, trzecią już odsłoną limitowanej Lagavulin Offerman Edition, wydanej we współpracy z amerykańskim aktorem Nickiem Offermanem - znanym miłośnikiem whisky z tej destylarni. Po wersji 11 yo z 2019 roku oraz 11 yo Guinness Cask Finish z roku 2021, do sprzedaży trafiła Lagavulin 11 yo Offerman Edition: Charred Oak Cask 46% leżakowana w mocno wypalonych beczkach po bourbonie oraz po czerwonym winie. Whisky oferuje nuty dymu, torfu, solanki, czekolady, kremowej wanilii, melasy, czerwonych jagód i przypraw. Podobno doskonale sprawdza się w połączeniu ze średnio wysmażonym stekiem. Sugerowana cena sprzedaży to 69,99 funtów.

 

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą whisky z wyspy Islay


KLIKNIJ I SPRAWDŹ OFERTĘ

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium