GLENGOYNE
Glengoyne to niewielka destylarnia położona na wzgórzu Dumgoyne, niedaleko miejscowości Killearn, 23 km na północ od Glasgow. Jej oficjalna historia rozpoczęła się w 1833 roku, kiedy to George Connell zalegalizował gorzelnię Glenguin of Burnfoot. Wcześniej prowadził on nielegalną destylację na farmie Burnfoot – miejscu obecnej gorzelni. Na początku XX wieku nazwę zakładu zmieniono na Glengoyne.
W kwietniu 2003 roku destylarnia Glengoyne stała się własnością niezależnej firmy Ian Macleod Distillers należącej do rodziny Russell, która odkupiła ją od Edrington Group. Roczna produkcja gorzelni wynosi obecnie nieco ponad 1 milion litrów alkoholu. Glengoyne słynie z długiego procesu destylacji, wykorzystywania jęczmienia suszonego wyłącznie ciepłym powietrzem oraz użycia relatywnie dużej ilości beczek po sherry w procesie maturacji.
Budynki destylarni Glengoyne znajdują się na granicy umownej linii oddzielającej regiony Highlands i Lowlands. Tutejsza single malt klasyfikowana jest jako whisky z Highlands, jednak jej łagodny i lekko owocowy charakter bliższy jest maltom z Lowlands. Także geograficznie bliżej z Glengoyne do Lowlands niż do jakiejkolwiek innej destylarni z Highlands.