Destylarnia Bruichladdich została wybudowana w 1881 roku nad brzegiem zatoki Loch Indaal w zachodniej części wyspy Islay. Powstała z inicjatywy braci Harvey, synów właściciela gorzelni Yokore w Glasgow. W tamtym okresie uchodziła za jedną z najnowocześniejszych, obecnie natomiast posiada chyba najstarsze wyposażenie w branży: młyn wymyślony przez Heatha Robinsona, wiekową kadź zacierną, kadzie fermentacyjne i alembiki o smukłych szyjach, z których pochodzi miodowo słodki i cytrynowo-cukrowy spirytus.
W Bruichladdich produkowane są trzy wersje single malt: nietorfowa Bruichladdich, torfowa Port Charlotte, mocno torfowa, przekraczająca granice Octomore oraz gin The Botanist.
Port Charlotte to nazwa torfowej whisky produkowanej od 2001 roku ze słodu zawierającego 40 ppm fenoli. Rok później zaczęto destylować Octomore. Pierwsza partia powstała ze słodu 80ppm. Obecne edycje bazują na słodzie >100ppm. Od 2012 roku właścicielem gorzelni Bruichladdich jest francuska grupa Rémy Cointreau.
- 1
- |
- 2