Włoska replika Pinot Gris: Pinot Grigio jest białą mutacją rodziny Pinot. Najczęściej spotykane w północnych regionach Włoch, jest kojarzone z lekkimi, rześkimi winami o stosunkowo wysokiej kwasowości, które dodaje smaku, uzupełnione aromatami cytryny, limonki, zielonego jabłka i kwiatów.
Ten włoski styl Pinot Grigio osiąga się przede wszystkim dzięki stosunkowo wczesnemu zbiorowi winogron. Odbywa się to w celu zachowania jak największej, świeżej kwasowości. bo odmiana ma naturalnie dość niską kwasowość.
Ze względu na naturalnie niską kwasowość winogron w upalne lato szczególnie ważny jest termin zbioru. Wcześniejszy termin dojrzewania owocuje wyższym poziomem kwasowości związków smakowo-zapachowych. Pora zbioru może mieć wpływ na kolor. W miarę dojrzewania Pinot Grigio może przybrać różowawy odcień, lub nawet różowo-brązowy. Wina produkowane z dojrzałych winogron mają na ogół znacznie bardziej złocisty kolor.
Aby zachować świeżość, fermentacja i przechowywanie zwykle odbywają się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Ten rodzaj wina Pinot Grigio jest prawie zawsze przeznaczony do spożycia w ciągu roku lub dwóch od zbioru. Przedłużone przechowywanie w piwnicy nie jest ani wymagane, ani wskazane.
Centrum produkcji Pinot Grigio to północno-wschodnie Włochy (Wenecja Euganejska, Friuli-Wenecja Julijska i Trydent-Górna Adyga). Oprócz win lekkich powstaje wiele win premium z tego regionu. Najlepsze z nich są porównywalne do win Alzacji Grand Cru.
Wyraźna kwaskowatość i lotne związki cytrusowe Pinot Grigio najlepiej komponują się z daniami na bazie owoców morza. Świetnie będą komponować się z grillowaną białą rybą, małżami, krewetkami oraz sałatką z owoców morza. Pinot Grigio jest powszechnie podawane jako dodatek do popularnych włoskich makaronów i risotto ze śmietaną lub sosem na bazie świeżych pomidorów.
ZOBACZ OFERTĘ WIN PINOT GRIGIO