Super Tuscan ( Super Toskan lub Supertuscan) definiuje się jako czerwone wino produkowane w Toskanii, które celowo nie przestrzega tradycyjnych zasad regionu, ale wykorzystuje inne rodzaje winogron, zwłaszcza cabernet sauvignon, dodatkowo lub zamiast tradycyjnego sangiovese i lokalnych odmian dlatego, mimo swojej jakości nie mogą być klasyfikowane jako produkty DOCG czy DOC
Termin Supertuscan został po raz pierwszy użyty przez angielskiego dziennikarza Nicholasa Belfrage w połowie lat 80 – tych. Było to z pewnością znacznie później niż narodziny tego rodzaju wina.
W połowie XX wieku Chianti Classico przeżywało kryzys wizerunkowy i sprzedażowy, dlatego wielu producentów starało się wręcz o to by nie być kojarzonym z tym tytułem. Mając jednak świadomość potencjału, rozpoczęli próby, które ostatecznie doprowadziły do wspaniałego rozkwitu regionu.
Trzy marki uznaje się jako prekursorów Super Toskanów; Sassicaia stworzone przez Bolgheri, Vigorello z winnicy San Felice i Tignanello z winnicy Antinori.
Przez wiele lat Super Toskan podkreślały potencjał wiodącego toskańskiego winiarstwa i przyczyniały się do ewolucji tradycyjnego DOC, później DOCG. Dziś, na przykład, można produkować Chianti Classico z czystego Sangiovese, co nie było dozwolone jeszcze dwadzieścia lat temu.