
Czym jest wino musujące?
Rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenku węgla powstającym w procesie fermentacji, który jest zatrzymywany w butelce lub w zbiorniku.
Zasadniczą różnicą jest wielkość bąbelków gazu w płynie jak i czas uwalniania.
Wina musujące są uniwersalne. Pasują jako aperitif, do przystawek ale również do deserów i zakończenia posiłku.
Tak jak w przypadku win spokojnych produkowane są wina musujące wytrawne, półwytrawne i słodkie, ale pamiętać należy że nie znajdziemy słodkiego szampana ani wytrawnego asti spumante.
SZAMPAN
Nie wystarczy, ze szampan się pieni, musi jeszcze pochodzić z Szampanii, północno-wschodniej części Francji. To najważniejsza zasada we Francji, w Europie, ale również na całym świecie.
Do jego produkcji wykorzystuje się podstawowe odmiany winogron: pinot noir, pinot meunier oraz chardonnay ( ewentualnie z dodatkiem lokalnych białych odmian), które przerabia się według tradycyjnej metody. Zbiory w porcjach po około cztery tony są delikatnie rozgniatane, że moszcz nawet w przypadku czerwonych pinot noir i pinot meunier pozostaje bardzo jasny.
Różnice pomiędzy markami szampana wynikają z zestawienia cuvee, mieszanki win bazowych. Istotną rolą w produkcji szampana jest czas, przez który wino fermentuje w butelce. Minimalny czas to piętnaście miesięcy dla nierocznikowych i trzy lata dla rocznikowych szampanów. Dopiero wtedy wino osiąga subtelną strukturę smakową.
CAVA
W 95% wino powstaje w Katalonii i zdominowana jest głownie przez dwóch konkurentów: Codorniu i Freixenet. Podstawą do tworzenia hiszpańskiego wina musującego cava są winogrona z odmiany Macabeo, Xarel-lo, Chardonnay i Parellada. Natomiast Pinot Noir używany jest do produkcji coraz bardziej popularnego różowego wina. Sukces polega na odpowiednim, bardzo wyważonym i starannym dobraniu składników i określeniu ich właściwej proporcji.
PROSECCO I LAMBRUSCO
Najbardziej popularne, włoskie wino musujące, pochodzące z najdalej na wschód wysuniętego zakątka Wenecji to prosecco. Jego subtelneniejsze , najwytrawniejsze wcielenie pochodzi z podstrefy Valdobbiadene Cartizze, w której świetnym klimacie wino to staje się coraz lepsze. Winorośl białego wina z głębi weneckiego regionu nazywa się verduzzo, podczas gdy równiny Piave i Lisom-Pramaggiore opanowały lekki cabernet oraz merlot, wspierane przez tutejszą cierpką odmianę roboso.
Dolina Padu jest szeroka i płaska, a tym samym niekoniecznie idealne nadaje się na uprawę winorośli. Tylko jedna jedyna nazwa jest tu słynna – niektórzy powiedzieliby, osławiona: musujące czerwone lambrusco z okolicy Modeny i przede wszystkim Sorbary.
Niezależnie co wybierzemy, aby przywitać Nowy Rok. Najważniejsze to dobrze się bawić i wejść w 2023 rok z uśmiechem na twarzy!
Poniżej propozycje win musujących, zaczynając od szampanów, cavy, cremant, po prosecco, asti spumante i lambrusco.