
W ofercie Tobermory pojawiła się właśnie Tobermory 25 yo - trzecia whisky tworząca The Hebridden Series, inspirowaną wyjątkowym wpływem łagodnego oceanicznego klimatu, którego na co dzień doświadcza położona na wyspie Mull destylarnia Tobermory. Serię tą docelowo utworzy 5 whisky finiszowanych w beczkach po sherry Oloroso, które pierwotnie miały zostać zabutelkowane jako Tobermory 15 yo (wycofana z oferty w 2017 roku). Do tej pory ukazały się już wersje 23- i 24-letnia.
Jak twierdzi Master Distiller, Brendan McCarron: „W przypadku Tobermory niesamowite, niewiarygodne i wyjątkowe rzeczy dzieją się wraz z wiekiem, więc im starsza staje się nasza whisky, tym bardziej staje się intrygująca, interesująca i inna. A dzięki temu pokazanie, co 12 miesięcy może zrobić z i tak już niesamowitą whisky, tworzy genialną serię”.
Tobermory 25 yo zabutelkowano z mocą 48,1%, w naturalnym kolorze i bez filtracji na zimno. W jej zapachu wyczujemy aromaty świeżo upieczonego chleba, kandyzowanej skórki pomarańczowej, toffi, cynamonu i kakao. W smaku, z kolei owocowe nuty dżemu z czarnej porzeczki, brzoskwiń, skórki z cytryny, migdałów i kokosa, z delikatną nutą kwiatową oraz odrobiną mięty, przechodzącymi w dlługi, lekko pikantny finisz, z posmakiem gałki muszkatołowej i duszonych gruszek.
(źródło: Tobermory)