
Po wielu latach przerwy do podstawowej oferty Jamesona powróciła wersja Single Pot Still, będąca niegdyś znakiem rozpoznawczym irlandzkiej whisky, który rozsławił markę Jameson na całym świecie. Whiskey single pot still produkowana jest w jednej gorzelni, z mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, na drodze trzykrotnej destylacji alembikowej. W tym przypadku cały proces odbywa się w Midleton Distillery.
Najnowsza Jameson Single Pot Still Five Oak Cask Release to kompozycja destylatów starzonych w pięciu rodzajach beczek: po bourbonie, po sherry oraz virgin oak (amerykański, europejski i irlandzki dąb), zabutelkowanych z mocą 46%. W rezultacie otrzymano whiskey oferującą aromaty miodu, krówek, toffi, wanilii, dojrzałych owoców, cynamonu, gałki muszkatołowej, prażonego dębu, słonego karmelu oraz ziemi i runa leśnego. W smaku znajdziemy akcenty ciemnej czekolady, toffi, mielonego cynamonu, imbiru, pomarańczowej skórki oraz wędzonego drewna z delikatnymi taninami, przechodzącymi w delikatne owocowy, lekko pikantny finisz.
Przy okazji warto wspomnieć, iż w marcu tego roku do internetowej sprzedaży trafiła limitowana do 2,2 tys. butelek Jameson 15 yo Single Pot Still Remastered 56,4%, stanowiąca nową odsłonę słynnej limitowanej 15-latki z końca poprzedniego stulecia.
(źródło: Jameson)
Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą Jameson
KLIKNIJ I SPRAWDŹ OFERTĘ