Jak pić whisky i burbon?
Jak pić whisky i burbon?

Spożywanie alkoholu wielu osobom może kojarzyć się tylko i wyłącznie z imprezami lub spotkaniami ze znajomymi. Prawda jest jednak taka, że degustacja wina czy whisky to swojego rodzaju rytuał. Jego celem nie jest wprowadzenie się w stan upojenia alkoholowego, ale swoiste wyczucie i uznanie każdej nuty smakowej, unikatowej konsystencji czy słodkiego zapachu. Jak więc pić whisky, aby móc docenić w pełni jej potencjał smakowy?

Whisky — złoty trunek w wielu postaciach

Aby w pełni docenić whisky trzeba najpierw wiedzieć, czym właściwie jest ten trunek. W skrócie można powiedzieć, że jest to alkohol wysokoprocentowy wytwarzany ze zboża. Jakiego? Już na tym etapie można zauważyć znaczną różnorodność. Warianty single malt wytworzone są tylko z jęczmienia, natomiast blendy łączą w sobie zarówno ten rodzaj, jak i żyto, pszenicę lub/oraz kukurydzę. Czy istnieją więc różnice w tym, jak pić na przykład burbon — a jak single malt whisky? Odpowiedź jest prosta: nie. Każdy rodzaj tego trunku można pić tak samo.

Jak pić czystą whisky?

Tak naprawdę nie ma jednego poprawnego sposobu na degustację whisky. Każda osoba może mieć swój ulubiony sposób na odkrycie jej niesamowitego smaku. Są jednak metody na to, jak pić whisky, które początkujący miłośnicy tego złotego alkoholu powinni wypróbować. Pierwszą i najbardziej podstawową jest oczywiście czysty trunek, bez żadnych dodatków. To dobry sposób na docenienie intensywnych profili smakowych w ich pełnej okazałości. Jednak zważywszy na wysokie stężenie alkoholu i wysoką ekspresję smakową może to nie być odpowiednia metoda dla wszystkich. Dobrym sposobem na złagodzenie procentów jest dodanie odrobiny wody do szklanki. Także niezwykle popularnym dodatkiem jest oczywiście lód lub specjalne kamienie do whisky. Oba mają za zadanie schłodzić trunek, przy czym druga opcja go nie rozcieńcza.

Jak pić koktajle z whisky?

Pomimo wielu prób, smak samej whisky, nawet rozcieńczonej nie musi odpowiadać każdemu. Nie oznacza to, że przygoda z tym trunkiem musi się kończyć. Jak pić whisky, jeśli jej smak sam w sobie jest zbyt intensywny? Z pomocą przychodzą tu klasyczne koktajle. Manhattan czy whiskey sour to doskonale znane koktajle, które wspaniale komplementują smak trunku, na bazie którego powstały. Dostępnych jest także mnóstwo współczesnych przepisów, które przekształcają klasyczne receptury odkrywając nowe połączenia smakowe. Podsumowując, każdy może cieszyć się whisky na swój sposób. Najważniejsze jest, aby znaleźć ten odpowiedni dla siebie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium