Dymne oblicze Monkey Shoulder
Dymne oblicze Monkey Shoulder

Dawno, dawno temu wszystkie szkockie destylarnie whisky słodowej produkowały słód własnoręcznie. Obecnie czyni to zaledwie garstka. Głównie dlatego, iż proces ten był dość pracochłonny i czasochłonny (mógł trwać nawet tydzień!). Aby zainicjować proces kiełkowania, uprzednio namoczony jęczmień rozsypywano na kamiennych podłogach słodowni, a następnie regularnie obracano specjalnymi łopatami zwanymi 'shiels'. Czynności te powtarzano kilkukrotnie. Przerzucający tony ziarna słodownicy często nabawiali się urazów barku, określanych mianem "monkey shoulder" (ang. małpie ramię). 

To właśnie ich miała uhonorować debiutująca w 2005 roku Monkey Shoulder – ówczesna nowość w portfolio firmy William Grant & Sons, reklamowana jako "nowa twarz szkockiej whisky dla nowego pokolenia miłośników whisky". Blended malt, który miał oprzeć się powszechnemu zjawisku szufladkowania i być czymś pomiędzy poważną 'single malt' a "banalnym" 'blendem'. W jej składzie znalazły się pierwotnie whisky z trzech destylarni ze Speyside (Glenfiddich, Balvenie i Kininvie), co wyjaśnia obecność trzech małp na ramieniu butelki.

W roku 2017, na fali sporego sukcesu marki oraz po licznych namowach barmanów z całego świata, ofertę William Grant & Sons uzupełniła Smokey Monkey – dymna odsłona Monkey Shoulder wzbogacona dodatkiem whisky torfowej – najprawdopodobniej pochodzącej z uruchomionej dekadę wcześniej gorzelni Ailsa Bay. Smokey Monkey posiada zdecydowanie dymny, smolisty aromat, zbalansowany łagodnymi nutami miodu, toffi, wanilii, jabłek, brzoskwiń oraz cytrusów. W smaku jest dość łagodna i owocowa, z lekką dymnością, kremową słodyczą oraz akcentami orzechów i przypraw.

Obie whisky dostępne są już w naszym sklepie:

 

KLIKNIJ I PRZEJDŹ DO ZAKUPU

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium