
W ofercie destylarni Tobermory z wyspy Mull, słynącej z produkcji dwóch rodzajów whisky (nietorfowej Tobermory i torfowej Ledaig) pojawiły się dwie nowości: Tobermory 21 yo 46,3% oraz Ledaig 9 yo Bordeaux Red Wine Cask 56,8%. Pierwszą z nich skomponowano z małej partii destylatów starzonych od 16 grudnia 1999 r. w beczkach typu refill, a od 26 lutego 2015 r. finiszowanych w beczkach po sherry Oloroso. W rezultacie otrzymano whisky o barwie głębokiego złota, w której wyczujemy nuty marcepana, orzechów laskowych, brązowego cukru, toffi, melasy, skarmelizowanego ananasa, drzewa wiśniowego oraz wosku do mebli. Druga pozycja jest wersją ściśle limitowaną. Zestawiono ją z 9-letnich, torfowych destylatów leżakowanych w beczkach po czerwonym winie z regionu Bordeaux, zabutelkowanych z mocą 56,8%. Obie pozycje, podobnie jak wszystkie produkty z Tobermory, posiadają naturalny kolor i nie zostały poddane filtracji na zimno.
(źródło: Tobermory)