
Brytyjskie Diageo ogłosiło właśnie osiągnięcie porozumienia w sprawie zakupu filipińskiego rumu Don Papa od Bleeding Heart Rum Company. Warto w tym miejscu wspomnieć, iż koncern posiada w swoim portfolio już trzy marki rumu: Captain Morgan, Santiago de Cuba i Zacapa, a w listopadzie ubiegłego roku przejął udziały w zlokalizowanej w Teksasie Balcones Distilling.
Rum Don Papa narodził się w 2012 roku z inicjatywy Stephana Carrola, byłego dyrektora marketingu w Rémy Martin. Destylowany jest kolumnowo w Ginebra San Miguel Distillery z bardzo słodkiej melasy, otrzymywanej z trzciny cukrowej uprawianej na wyspie Negros Occidental (znanej lokalnie jako „Sugarlandia”). Inspirowany jest postacią Papa Isio, który pracował jako brygadzista na plantacji cukru i był jednym z czołowych bohaterów filipińskiej walki o niepodległość końca XIX wieku.
(źródło: Diageo)
Przy okazji zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty Don Papa:
KLIKNIJ I SPRAWDŹ OFERTĘ