Rodzinna firma Ian Macleod Distillers właśnie poinformowała, że w destylarni Rosebank napełniono pierwszą beczkę. Zalana 18 lipca 2023 roku beczka o numerze 001 to tzw. refill bourbon o pojemności 200 litrów. Założoną w 1840 roku Rosebank zamknięto na początku lat 90. z powodu relatywnie wysokich kosztów modernizacji oraz problemów z drogą dojazdową. W roku 2017 puste budynki gorzelni, znak towarowy oraz zapasy magazynowe nabyła Ian Macleod.
Ponowne uruchomienie wyposażonej od nowa destylarni planowano na połowę 2021 roku, jednak ze względu na pandemię Covid-19 i spowodowane nią opóźnienia, pierwsze krople spirytusu popłynęły dopiero teraz. W Rosebank, tak jak przed laty, prowadzona jest trzykrotna destylacja, która determinowała i wciąż ma determinować kwiatowo-owocowy charakter whisky, z którego słynęła.
W oczekiwaniu na debiut nowej single malt, co roku do sprzedaży trafiać ma Rosebank zabutelkowana ze starych zapasów. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą Rosebank.