
W ofercie destylarni Benriach z regionu Speyside pojawiły się dwie wyjątkowe 40-letnie whisky: Benriach The Forty oraz Benriach The Forty Octave Cask Matured. Do stworzenia pierwszej z nich użyto mocno torfowej whisky destylowanej w latach 70. i leżakowanej w beczkach po bourbonie oraz porto. W efekcie otrzymano trunek oferujący bogate owocowe aromaty, z nutami miodowego pomelo, dojrzałych owoców pestkowych oraz ciemnej czekolady, śliwki i orzecha włoskiego. Whisky zabutelkowano w mocy 43,5%. Sugerowana cena sprzedaży detalicznej (RRP) to £ 3200.
Limitowana do 134 butelek Benriach The Forty Octave Cask Matured jest kompozycją destylatów otrzymanych 14 października 1976 roku, które 16 czerwca 2011 roku przeniesiono do trzech beczek typu Octave, wykonanych z klepek beczek ponownego napełnienia i pierwszego napełnienia po bourbonie. Whisky zabutelkowano 12 września 2017 roku, w szczytowym okresie dojrzewania. W jej zapachu znajdziemy aromaty słodkich śliwek, wiśni, dojrzałych fig, sułtanek, czerwonych jabłek w miodzie oraz drzewa sandałowego. Smak to doskonałe połączenie dojrzałej śliwki i gruszki, przeplatane ciemnymi jagodami, drzewem cedrowym i jedwabistym dębem, pozostawiające nuty kakao i jeżyn na finiszu. Dystrybucja whisky będzie ograniczona do segmentu travel retail. Sugerowana cena detaliczna (RRP) to £ 3800.
(źródło: Benriach)