Armagnac, armaniak to najstarszy francuski destylat winogronowy. Najstarsze wzmianki o handlu armaniakiem pochodzą z połowy XV wieku. Jego nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac w Gaskonii, w południowo-zachodniej Francji.
Region Armagnac obejmuje około 5 tysięcy hektarów upraw 10 dopuszczonych odmian winorośli. Jednak najpopularniejsze to Ugni blanc, Folle blanche i Colombard.
Sok z winogron zebranych w październiku fermentuje, bez jakichkolwiek dodatków. Powstałe z nich wino jest dość kwaśne, o stosunkowo słabym aromacie i niskiej zawartości alkoholu. Wino to poddawane jest destylacji w miedzianym alembiku. W przeciwieństwie do koniaku, wino do produkcji armaniaku destyluje się najczęściej tylko jeden raz. Termin destylacji ustalany jest odgórnie dla wszystkich producentów i upływa nie później niż 31 marca roku następującego po zbiorach.
Rejon Armagnac zdołał uniknąć zdominowania przez wielkie koncerny, jak się to stało w przypadku Cognac. W regionie właściciele niewielkich winnic nadal samodzielnie produkują swoje trunki często wypożyczając alembiki do destylacji.
Armaniak można podzielić według czasu leżakowania najmłodszego składnika w mieszance:
- VS – starzony przynajmniej 1,5 roku
- VSOP (Very Superior Old Pale) albo Réserve – co najmniej 4,5 roku
- Napoléon, Vieille Réserve lub XO – co najmniej 5,5 roku
Mieszankę, w której najmłodszy winiak leżakował co najmniej 10 lat określa się jako „Hors d'âge”.
Istnieje jeszcze jedna grupa - Vintage (rocznik). Armaniak tego rodzaju nigdy nie jest młodszy niż 10 lat, a rok zbioru jest wyraźnie zaznaczony na etykiecie.
W naszej ofercie znajdziecie m.in. Armagnac Castarede, będący idealną propozycją na prezent z okazji urodzin lub rocznicy.