Odmiana Zinfandel jest dumą Kalifornii. Została sprowadzona z Europy w XIX wieku, ale dopiero w latach 90-ych XX wieku, badania DNA wykazały, że zinfandel to dokładnie ten sam szczep, co chorwacki Tribidrag i południowe włoskie Primitivo. Odmiana winorośli dobrze znosi upały. Dzięki ciemnej skórce powstają z niej wina bogate w garbniki, które dobrze dojrzewają w dębie. Bukiet i smak, różni się w zależności od dojrzałości użytych winogron, regionów, w których były uprawiane, oraz technik starzenia. W winach z cieplejszych regionów winiarskich, takich jak Napa Valley, często dominuje bukiet i posmak czerwonych owoców, natomiast aromaty jeżyn, anyżu lub czarnego pieprzu są bardziej powszechne w winach produkowanych w chłodniejszych obszarach, takich jak hrabstwo Sonoma.
Zinfandel C&C to piękne wino ze słonecznej Kalifornii, która słynie z produkcji światowej klasy win zinfandel. Podniebienie jest, pełne dojrzałych wiśni i śliwek z wanilią i tytoniem pochodzących z delikatnego starzenia w beczce, po którym następuje długotrwały i słodki posmak z delikatnym akcentem tanin.
Polecane do steków wołowych, dań kuchni śródziemnomorskiej, np. ratatouille, ale także do dań makaronowych z mięsem.