Armorik Double Maturation to symbol Distillerie Warenghem - pierwszej destylarni we francuskiej Bretanii produkującej whisky. Ta rodzinna gorzelnia powstała w 1900 roku. W roku 1982 podjęto decyzję aby do szerokiej oferty destylatów i likierów dołączyć również whisky. Pierwsze beczki napełniono rok później. Pierwsza single malt zadebiutowała w 1998 roku. W roku 2015 Bretania została oficjalnie uznana za region produkcji whisky. Klimat jest tu zbliżony do zachodniej Szkocji – wilgotność, opady, morska bryza – tylko temperatura o kilka stopni wyższa.
Nadrzędnym celem tej rzemieślniczej destylarni jest osiągnięcie jak najwyższej jakości. Cały proces produkcji począwszy od mielenia ziarna aż do butelkowania gotowej whisky przebiega na terenie zakładu. Woda czerpana jest ze źródła Rest Avel, a wykorzystywane zboża to francuski jęczmień oraz w przypadku whisky blended dodatkowo bretońska pszenica. Destylacja jest dwukrotna i zachodzi w miedzianych alembikach. W procesie dojrzewania wykorzystywane są także beczki z dębu bretońskiego.
Armorik Double Maturation to single malt łącząca w sobie wysoką jakość produkcji z unikalnym, lokalnym charakterem. Dzięki współpracy z miejscowym bednarzem, gorzelnia używa wyjątkowych beczek wyprodukowanych z bretońskiego dębu. To właśnie w nich, whisky ta spędza pierwszych kilka lat dojrzewania, a następnie jest przelewana do beczek po sherry Oloroso.
„Najlepsza europejska whisky single malt” na konkursie World Whiskys Awards 2013 oraz zdobywczyni „Double Gold” na San Francisco World Spirits Competition.
Aromat: elegancki, owocowy z nutami cytrusów, jabłek i mirabelek, uzupełnionych akcentem solonego masła, wanilii i karmelu.
Smak: początkowe nuty dębiny rozwijają się w nuty słodkiego miodu, dojrzałych owoców i słodu jęczmiennego.
Finisz: intrygujący, łączący nuty ciasteczek, miodu wrzosowego, konfitury pomarańczowej, zbóż i przypraw z morską bryzą.