CYDR CHYLICZKI LODOWY 0,375L / 10%

Dostępność: chwilowy brak towaru
Cena: 45,00 zł 45.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: -
Kod produktu: 5905279058040

Opis

Cydrownia Chyliczki została założona w 2014 roku jako rodzinna firma i taki jej charakter jest aktualny również obecnie. kluczowymi założeniami są jakość surowców, rzemieślniczy sposób produkcji i czas, który każdy nastaw potrzebuje, aby uzyska pełnię swoich walorów. Realizując tę filozofię cydry nastawiane są jeden raz w roku, w czasie, kiedy jabłka osiągną maksymalną dojrzałość na drzewach, następnie fermentują zgodnie z tradycyjnymi metodami produkcji – wykorzystywanymi przy winach musujących, ostatecznie dojrzewając wiele miesięcy.

Do nastawów używa się jabłek pochodzących ze starych mazowieckich sadów, w których nie prowadzi się intensywnej ochrony chemicznej, pozwalającej na uzyskanie dorodnych okazów, ale dzięki temu te niewielkie jabłka osiągają niezwykle intensywne aromaty i smaki. Chociaż jakość surowca jest kluczem do jakości cydru, to nie udało by się tych walorów przenieść do napoju bez odpowiedniego czasu. W cydrowni produkcja trwa od 8 miesięcy do kilku lat, ponieważ jabłko jest owocem lubiącym dojrzewać.

Cydr Chyliczki Lodowy to najbardziej utytułowany trunek cydrowni Chyliczki, który charakteryzuje się naturalnie intensywną słodyczą, koncentracją aromatów i smaków, oraz brakiem musowania. Taki rodzaj cydrowy jest produkowany w niewielu miejscach na świecie, choć w Kanadzie i Anglii znany jest jako „Ice Cider”. Do produkcji Lodowego użyto wyłącznie świeżo tłoczonego, a następnie wymrażanego soku jabłkowego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
 
Lodowy może być podawany jako aperitif (doskonale smakuje podawany na kostkach lodu), jak również w towarzystwie długo dojrzewających lub pleśniowych serów. Ponadto Lodowy dobrze skomponuje się z większością deserów.
Lodowy nadaje się do długoletniego przechowywania, nawet do kilkunastu lat. Sugerowana temperatura serwowania: 5°C.

Odmiana: Rubin

Technologia: Cydr produkowany metodą bardzo powolnej fermentacji (od 12 do 18 miesięcy) wymrażanego soku jabłkowego. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem dojrzewający ok. 3 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany

Wygląd: Barwa lekko bursztynowa.

Aromat: Pieczone jabłka, rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczy, lekkie korzenie.

Smak: Treściwy, kwasowy i lekko oleisty, ponadto nuty pieczonych jabłek, pestek, rodzynek.

Nagrody:

  • Złoty medal – Enoexpo 2015, Kraków, Polska
  • Srebrny medal – Enoexpo 2016, Kraków, Polska,
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2017, Somerset, Anglia,
  • Brązowy – SISGA 2017, Gijon, Asturia, Hiszpania,
  • Złoty medal – Enoexpo 2017, Kraków, Polska,
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2018, Somerset, Anglia,
  • Złoty medal – Enoexpo 2018, Kraków, Polska,
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2019, Somerset, Anglia,
  • Złoty medal – Enoexpo 2019, Kraków, Polska.

Informacje o produkcie

Rodzaj Cydr
Kraj pochodzenia Polska
Objętość 0,375L
Zawartość alkoholu 10%
TAGI I SŁOWA KLUCZOWE

cena

gdzie kupić

sklep

producent

opinie

kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium