
CYDR CHYLICZKI LODOWY 0,375L / 10%
Opis
Cydrownia Chyliczki została założona w 2014 roku jako rodzinna firma i taki jej charakter jest aktualny również obecnie. kluczowymi założeniami są jakość surowców, rzemieślniczy sposób produkcji i czas, który każdy nastaw potrzebuje, aby uzyska pełnię swoich walorów. Realizując tę filozofię cydry nastawiane są jeden raz w roku, w czasie, kiedy jabłka osiągną maksymalną dojrzałość na drzewach, następnie fermentują zgodnie z tradycyjnymi metodami produkcji – wykorzystywanymi przy winach musujących, ostatecznie dojrzewając wiele miesięcy.
Do nastawów używa się jabłek pochodzących ze starych mazowieckich sadów, w których nie prowadzi się intensywnej ochrony chemicznej, pozwalającej na uzyskanie dorodnych okazów, ale dzięki temu te niewielkie jabłka osiągają niezwykle intensywne aromaty i smaki. Chociaż jakość surowca jest kluczem do jakości cydru, to nie udało by się tych walorów przenieść do napoju bez odpowiedniego czasu. W cydrowni produkcja trwa od 8 miesięcy do kilku lat, ponieważ jabłko jest owocem lubiącym dojrzewać.
Odmiana: Rubin
Technologia: Cydr produkowany metodą bardzo powolnej fermentacji (od 12 do 18 miesięcy) wymrażanego soku jabłkowego. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem dojrzewający ok. 3 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany
Wygląd: Barwa lekko bursztynowa.
Aromat: Pieczone jabłka, rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczy, lekkie korzenie.
Smak: Treściwy, kwasowy i lekko oleisty, ponadto nuty pieczonych jabłek, pestek, rodzynek.
Nagrody:
Informacje o produkcie
Rodzaj | Cydr |
Kraj pochodzenia | Polska |
Objętość | 0,375L |
Zawartość alkoholu | 10% |

cena
gdzie kupić
sklep
producent
opinie
kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice